Merkelova CDU protiv dvojnog državljanstva za imigrante

Do prije dvije godine djeca imigranata rođena u Njemačkoj morala su da se odluče za jedno od dva državljanstva između 18.i 23. godine, što je najviše pogađalo veliku tursku zajednicu u Njemačkoj
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2016. 11:12h

Delegati na konvenciji Hrišćansko demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, glasali su za ukidanje propisa kojim se djeci imigranata omogućava da dobiju dvojno državljanstvo.

Do prije dvije godine djeca imigranata rođena u Njemačkoj morala su da se odluče za jedno od dva državljanstva između 18.i 23. godine, što je najviše pogađalo veliku tursku zajednicu u Njemačkoj.

Partneri lijevog centra Merkelove u aktuelnoj koaliciji insisitirali su međutim da se donese propis kojim bi se djeci imigranata omogucilo da imaju dvojno državljanstvo i to je bio jedan od njihovih uslova da uđu u vladu poslije izbora 2013. godine.

Ta mjera nikad nije bila popularna u konzervativnoj CDU. Delegati na konvenciji u Esenu danas su podržali predlog omladinskog krila CDU koje je tražilo da se stvari vrate na staro, prenosi Rojters.

Međutim šanse da CDU da ukine dvojno državljanstvo su male jer se njihovi potencijalni koalicioni partneri nakon izbora iduće godine vjerovatno neće sa tim složiti, ocjenjuje Rojters.

Bonus video: