Barnije: Dogovor o Bregzitu treba postići do oktobra 2018.

Portparol premijerke Mej je saopštila danas da britanska vlada ne želi da se pregovori o Bregzitu "otegnu" poslije dvogodišnjeg roka koji je predviđen članom 50 Lisabonskog sporazuma EU
0 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2016. 12:44h

Pregovarač Evropske komisije zadužen za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da sporazum o Britanskom izlasku iz Evropske unije mora biti postignut do oktobra 2018. godine.

"Rok će biti kratak. Jasno je da će period aktuelnih pregovora biti kraći od dvije godine", rekao je Barnije na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je preuzeo tu funkciju, prenosi agencija AFP.

On je objasnio da ako Britanija pokrene dvogodišnji postupak "razvoda" od EU koji je najavila za mart 2017, onda bi sporazum trebalo da bude postignut do oktobra naredne godine kako mogao da prođe proceduru u Evropskom parlamentu do marta 2019.

Barnije, koji je posjetio 18 zemalja EU s ciljem da do kraja januara obavi razgovore sa svih 27 članica bloka, izuzev Britanije, rekao je da je unija spremna da od britanske premijerke Tereze Mej primi obavještenje o pokretanju tzv. Člana 50 o razlazu.

"Evropska unija je spremna da primi to obavještenje, da ostane staložena i da pregovara", poručio je on.

Dodao je da je "na Britancima da kažu kakve odnose žele a na ostalih 27 članica je da definišu svoje buduće odnose s Britanijom".

Portparol premijerke Mej je saopštila danas da britanska vlada ne želi da se pregovori o Bregzitu "otegnu" poslije dvogodišnjeg roka koji je predviđen članom 50 Lisabonskog sporazuma EU.

"Postoji dvogodišnji vremenski okvir za taj proces. Bili smo jasni u vezi sa tim da ne tražimo produžzenje tog procesa", rekao je on novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Britanija je u junu ove godine izglasala na referendumu izlazak iz EU, ali vlada u Londonu tek treba da utvrdi detalje svojih zahteva sa kojima će ući u pregovore.

Bonus video: