Počinju završne riječi na suđenju Ratku Mladiću

Branioci generala Mladića tražili su da završne riječi budu održane u februaru iduće godine
1 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2016. 08:49h

Završne riječi optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću, počeće danas pred Haškim tribunalom.

Prema odluci raspravnog vijeća, tužioci će izložiti završnu riječ od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmijeniće 15. decembra.

Mladićeva odbrana uložila je odavno žalbu na te termine, ali se apelaciono vijeće Tribunala o toj žalbi do sada javno nije izjasnilo.

Branioci generala Mladića tražili su da završne riječi budu održane u februaru iduće godine.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji, krajem maja 2011, i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Obje strane saslušale su više od 300 svjedoka i u spis uvele još toliko pisanih svjedočanstava.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73), optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i vatrom iz snajpera i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Dvije tačke optužnice, Mladića terete za genocid. U pet tačaka, Mladić je optužen za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti.

Za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata, general Mladić je optužen u još pet tačaka.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Bonus video: