Renci podnio ostavku, Italija vodi eurozonu u novu krizu

Renci je u govoru poslije ponoći kazao da preuzima na sebe svu odgovornost za negativni rezultat referenduma o ustavnim reformama
65 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2016. 06:18h

Italijanski premijer Mateo Renci, tokom obraćanja naciji u palati Kiđi, sjedištu italijanske vlade, podnio je ostavku nakon objavljenih rezultata referenduma, javlja BBC.

Renci je u govoru poslije ponoći kazao da preuzima na sebe svu odgovornost za negativni rezultat referenduma o ustavnim reformama.

"Izgubio sam ja, ne vi. Nisam mogao da vas dovedem do pobjede. Preuzimam odgovornost za ishod, rezultati su jasni", rekao je Renci tokom govora koji je trajao oko desetak minuta i dodao:

"U ponedjeljak poslije podne sazvaću vladu i nakon toga ću šefu države podnijeti ostavku", rekao je Renci.

Prema prvim izlaznim anketama na referendumu je protiv ustavnih promjena glasalo između 54 i 58 posto glasača, a za reforme je glasalo između 42 i 46 posto birača. Renci je pogriješio što je personalizovao referendum kazavši da će podnijeti ostavku u slučaju neprolaska ustavnih reformi.

Glavna informacija je da se na birališta, prema podacima u 19 sati, odazvalo više od 57 posto upisanih, a glasalo se do 23 sata. Sve opozicione stranke pozvale su birače da glasaju protiv reformi, ali i bivši čelnici Rencijeve Demokratske stranke, kao što su Masimo D'Alema i Pjerluiđi Bersani pozvali su da se glasa protiv reformi samo zato da sruše sadašnju 63. vladu u 70 godina italijanske republike.

Upravo su ustavne reforme trebale pripomoći stvaranju čvršćih vlada. Reformama se ukidalo paritetni dvodomni sistem, gdje su i Senat i Zastupnički dom trebali izglasati identičan zakon. Sve stranke su bile za ukidanje Senata, ali su pozvale na glasanje protiv samo zato da sruše Rencija.

Renci će podnijeti ostavku na čelu Demokratske stranke.

Čelnik Sjeverne lige, Mateo Salvini, već je na osnovu projekcija zatražio ostavku Rencija.

Ako stvarno reforme ne budu prošle ostaje stari Ustav, a to znači i oba doma, komplikovaniji sistem i, vjerovatno, stalne smjene vlada. To bi se moglo odraziti i na vanjska ulaganja u Italiju, jer ako je sistem nestabilan, niko nema volju ulagati u ekonomiju takve države. Hoće li se moći odmah sazvati novi izbori? Vjerovatno neće, jer će trebati pripremiti novi izborni zakon.

Prema tome Italija će imati neku nestranačku vladu, 64. u sedamdesetogodišnjoj istoriji republike, koja bi trebala usvojiti novi izborni zakon s kojim bi se moglo izaći na izbore u proljeće 2017. Na tim izborima mogao bi pobjediti Pokret 5 zvijezda (M5s) komičara Bepea Grilla, a tada će sve biti upitno, od ostanka Italije u euro zoni, pa i u EU-u, do toga ko bi mogao biti premijer i kako bi djelovao.

Prema onome što je do sada učinila, a već šest mjeseci je gradonačelnica Rima, članica M5s Virdžinija Rađi Italija će zapasti u živi pjesak. Rađi do sada nije uspjela ni sastaviti cijelu gradsku vladu, a kamoli donijeti neku odluku. No, Italija treba usvojiti i proračun za sljedeću godinu. Hoće li to provesti sadašnja vlada ili neka druga? Ima mnogo pitanja bez odgovora. Italija, koja nas je navikla na razne eksperimente u politici, ulazi u fazu iz koje je pitanje kako će se izvuči.

Renci je bio premijer tačno hiljadu dana, a predsjednik republike Serđo Matarela će odlučiti kad će i kako raspustiti parlament i kada sazvati nove izbore. Vjerovatno će novi izbori biti sazvani u proljeće 2017. godine, ali što će se do tada događati?

Galerija

Bonus video: