"FRANCUZI SE OKREĆU SEBI I OSTAVLJAJU NJEMCE SAME"

CNN: EU u 2017. prijeti rascjep na osovini Berlin-Pariz

Međutim, više od populizma, Evropskoj uniji prijeti rastuća "šizma" u njemačko-francuskoj osovini, a zbog različitog pravca u kojem se kreću Pariz i Berlin, svaka strateška dugoročna vizija za EU skoro da je nemoguća
4 komentar(a)
Njemačja francuska, Foto: Shutterstock
Njemačja francuska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2016. 19:18h

Dok se Donald Tramp priprema za Bijelu kuću, a Tereza Mej za Bregzit, Evropsku uniju 2017. godine očekuje suočavanje sa posljedicama političkih potresa iz ove godine nakon kojih bi se Njemačka mogla naći u ulozi usamljenog lidera.

Renacionalizacija politike, odnosno odbijanje globalizacije i međunarodne saradnje, koje su karakterisali poredak poslije 1945. godine, postali su sve popularniji.

Kako navodi CNN, Evropska unija posrće. Italijanski premijer Mateo Renci će vjerovatno izgubiti podršku na referendumu o ustavnoj reformi koji se održava za vikend, što će skoro sigurno dovesti do njegove ostavke i uspona antievropskih stranaka u Italiji.

U Austriji će, kako se čini, novi predsjednk postati Norbert Hofer iz krajnje desničarske Slobodarske partije (FPO).

Gert Vilders, iz antiislamske i antievropske Partije slobode u Holandiji koji je pozivao na Evropsko patriotsko proljeće i obećao da će Holandija opet "biti velika", mogao bi da pobjedi na parlamentarnim izborima na proljeće sljedeće godine.

Ipak, kako se navodi, Evropska unija najviše strahuje od izbora u dvije najveće članice - Njemačkoj i Francuskoj.

Pokretači evropske integracije Pariz i Berlin sada se suočavaju sa populističkom krajnjom desnicom u vidu Nacionalnog fronta i Alternative za Njemačku, mada je malo vjerovatno da bi oni mogli da pobjede na izborima.

Međutim, više od populizma, Evropskoj uniji prijeti rastuća "šizma" u njemačko-francuskoj osovini, a zbog različitog pravca u kojem se kreću Pariz i Berlin, svaka strateška dugoročna vizija za EU skoro da je nemoguća.

Francuska se okreće sebi, ostavljajući Njemačku samu na čelu EU - što je još teži zadatak zbog činjenice da Britanci odlaze.

Republikanski kandidat u Francuskoj Fransoa Fijon najvjerovatnije će se suočiti sa Marin Le Pen iz Nacionalnog fronta, koju će vjerovatno pobjediti.

U Njemačkoj se očekuje pobjeda Angele Merkel za četvrti kancelarski mandat, kada će dospjeti pod pritisak ne samo domaćih birača, već i međunarodne zajednice, da je "posljednja braniteljka" umjerene liberalne demokratije i globalizacije.

I dok se svi okreću sebi, Njemačka će se naći na poziciji koju nikad nije željela - da pokuša sama da vodi Evropu. A izazovi su brojni - Bregzit, Rusija, Turska, migranti, kriza eurozone i nepredvidljivi Donald Tramp, zaključuje se u analizi.