Merkel: Sajber napadi "ruska doktrina" postali svakodnevnica

Šef njemačke obavještajne službe BND Bruno Kal upozorio je da bi na izborima sljedeće godine u Njemačkoj ruski hakeri mogli da širenjem pogrešnih informacija naruše taj demokratski proces, prenosi Rojters
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 14:13h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su sajber napadi iz Rusije toliko učestali, da Njemačka mora da nauči da ih tretira kao svakodnevnicu, prenosi AFP.

Ona je, povodom najvećeg sajber napada na sajtove korisnika u Njemačkoj, kazala da ne zna ko stoji iza napada koji je bez internerta ostavio milione klijenata DojčeTelekoma.

"Takav sajber napad ili hibridni sukob, poznat i kao ruska doktrina, sada su dio svakodnevnice i moramo da naučimo da živimo sa njom", rekla je ona.

Šef njemačke obavještajne službe BND Bruno Kal upozorio je da bi na izborima sljedeće godine u Njemačkoj ruski hakeri mogli da širenjem pogrešnih informacija naruše taj demokratski proces, prenosi Rojters.

"Imamo dokaze da sajber napadi uzimaju maha, a počinioci su zainteresovani za osporavanje demokratskog procesa", rekao je on i dodao da je posebno Njemačka pogođena širenjem lažnih informacija putem interneta.

U toku jučerašnjeg dana stotine hiljada klijenta Dojče Telekoma bili su izloženi napadima hakera koji su usporili ili otežali pristup internetu.

"Samo zajednička strategija EU sa Britanijom"

Merkel je izrazila danas uvjerenje da će članice EU imati snažnu zajedničku strategiju tokom pregovora o Bregzitu sa Londonom, umjesto da traže bilateralne dogovore, prenosi Rojters.

"EU čini 27 zemalja i naš je interes da zajedno pregovaramo", rekla je Merkelova odgovarajući na pitanje novinara šta misli o tome što pojedine članice EU možda pokušavaju da sklope pojedinačne dogovore sa Britanijom.

Ona je navela da je britanskoj premijerki Terezi Mej rekla da je prvo na redu član 50, onda zajedničke smjernice Savjeta Evrope, a tek onda pregovori.

"Nemam razloga da sumnjam da će dogovorena strategija biti ispoštovana", rekla je Merkel.

Premijer Malte Džozef Muskat rekao je na istoj konferenciji u Berlinu, da ne može biti razdvajanja EU i da jedini dogovor sa Britanijom može biti sklopljen unutar bloka.

Bonus video: