Europol: Razbijen lanac šverca droge i pranja novca, uhapšeno 36 osoba

Do 400 miliona eura zarađenih od droge prebačeno je između gradova. Prema navodima tužilaštva velike količine novca poslate su preko Dubaija i ta sredstva su oprana u paravanskim kompanijama u Kazablanci
0 komentar(a)
Belgija, policija, Foto: Reuters
Belgija, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 14:01h

U okviru akcije razbijanja međunarodnog lanca za šverc droga i pranje novca, koji je djelovao između Maroka i Evrope, uhapšeno je 36 osoba, a zaplijenjeno je 5,5 miliona eura u kešu, saopštio je danas Europol.

Pored novca, dodaje se u saopštenju, zaplijenjeno je zlato u vrijednosti od 800.000 eura, 20 kilograma kokaina i tri polu-atomatske puške, prenio je AP.

U prošlonedjeljnim racijama, u kojima je bilo uključeno 450 policajaca širom Francuske, Belgije i Holandije, policija je došla do dokaza i uhapsila osumnjičene.

Europol je saopštio da je kriminalna banda koristila automobile da prebaci novac, zarađen od prodaje droge u Francuskoj, u Belgiju i Holandiju.

Kako se navodi, više od milion eura je prebacivano svakog mjeseca.

Novac je poslat u Maroko preko Bliskog Istoka korišćenjem "neregulisanih finansijskih kanala".

Belgijski zvaničnici saopštili su da je novac od droge u vrijednosti od do 400 miliona eura prebacivan između gradova.

Iz kancelarije briselskog tužioca navodi se da su velike količine novca poslate preko Dubaija, a pranje su vršile kompanije-paravani u Kazablanci.

U 11 policijskih racija samo u Belgiji, u koje je bilo uključeno skoro 100 policajaca, zaplijenjeno je skoro tri miliona eura, sedam vozila, 78 djelova kompjuterske opreme i dva komada vatrenog oružja, a uhapšeno sedam osoba.

Belgijske vlasti saopštile su ranije danas da su pomogle da se razbije ovaj veliki međunarodni lanac šverca droge i pranja novca.

Bonus video: