Putinova čistka: Otpušteni svi akademici u Kremlju, MUP-u, FSB-u

Svi oni su bili akademici, ili dopisni članovi Ruske akademije nauka (RAN), a Peskov je rekao da su razriješeni po sopsvenoj želji i potvrdio da je njihova smjena sa funkcija povezana sa izborom u RAN
13 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2016. 11:02h

Ruski predsjednik Vladimir Putin razriješio je dužnosti jedan broj činovnika predsjedničke administracije, Federalne službe bezbjednosti (FSB), Ministarstva odbrane i MUP-a, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svi oni su bili akademici, ili dopisni članovi Ruske akademije nauka (RAN), a Peskov je rekao da su razriješeni po sopsvenoj želji i potvrdio da je njihova smjena sa funkcija povezana sa izborom u RAN.

Putin je razriješio dužnosti zamjenika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Savenkova, načelnika glavne vojno-medicinske uprave Ministarstva odbrane Aleksandra Fisuna i načelnika uprave za registracije i arhivske fondove FSB Vasilija Hristoforova, koji je razriješen jer ispunjava uslove za penziju, navodi se na sajtu Kremlja.

Ukazom predsjednika otpušten je i načelnik glavne medicinske uprave u administraciji predsjednika Konstantin Kostenko.

Prošle nedjelje Putin je podsjetio da je krajem 2015. godine zatražio od predstavnika vlasti da se uzdrže od ućešća na izborima za Rusku akademiju nauka, a onim funkcionerima koji budu izabrani u RAN da će im omogućiti da se bave samo naukom.

Bonus video: