Izraelski avioni bombardovali zgradu Islamske države

U zgradi koja je sinoć napadnuta nekada su bile snage UN dok su duž sirijsko-izraelske granice brinule o održavanju prekida vatre između te dvije zemlje
1 komentar(a)
izrael bombardovanje ISIS, Foto: Twitter
izrael bombardovanje ISIS, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.11.2016. 09:34h

Izraelski borbeni avioni bombardovali su sinoć jednu zgradu koju koriste borci terorističke organizacije Islamska država na Golanskoj visoravni, kako prenose danas izraelski mediji.

Armija je rekla da je taj vazdušni udar nastavak odgovora na incident koji se dogodio ranije u njedelju, kada su ekstremisti povezani s Islamskom državom otvorili vatru na izraelsku vojnu patrolu, izazvavši izraelski vojni udar u kome su, kako se vjeruje, ubijena četvorica ekstremista.

U zgradi koja je sinoć napadnuta nekada su bile snage UN dok su duž sirijsko-izraelske granice brinule o održavanju prekida vatre između te dvije zemlje.

Za vrijeme izraelskog vazdušnog udara u njemu su bili ekstremisti ID na obuci.

Kako navodi izraelska armija, ta zgrada je služila kao baza za operacije ogranka ID na Golanu, organizacije Šuhada al-Jarmuk, čiji su pripadnici napali izraelske vojnike u nedjelju ujutru.

Takođe je rečeno da je vazdušni udar imao za cilj da spriječi povratak terorista u zgradu jer predstavljaju fundamentalnu prijetnju regionu.

Naoružani ekstremisti iz pomenute organizacije koji su se zakleli na vjernost ID ubrzo nakon formiranja 2012. godine razmenjivali su vatru s izraelskim vojncima u nedjelju ujutru i izraelska vojska je rekla da je izraelski avion potom uništio mali kamionet na kome je bilo automatsko oružje.

U incidentu nije bilo povrijeđenih na izraelskoj strani, a poginula su četvorica ekstremista u vozilu koje je napadnuto nekoliko stotina metara od granice na teritoriji Sirije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je govorio o tome na jučerašnjoj sjednici vlade, upozorivši da Izrael neće dozvoliti da ID preuzme teritoriju blizu granice Izraela zbog rata u Siriji.

Jedan sirijski opozicionar rekao je za izraelski list Harec da je napad bio pokušaj da se Izrael uvuče u taj rat. Ta zemlja se do sada držala po strani ali je odgovarala na prelivanje sukoba preko granice, vjerujući da se radi o taktičkim greškama.

Bonus video: