Rojters: Angela Merkel, posljednja nada liberalne demokratije, teret je možda prevelik

Merkel (62), koja je kancelarka već 11 godina, sada ima zadatak da "usidri" zapadnu alijansu poljuljanu pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i da "poveže" Evropsku uniju kojoj prijeti raspad, navodi britanska agencija
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2016. 21:35h

Objavom da će da se bori i za četvrti mandat, njemačka kancelarka Angela Merkel je možda ispred sebe stavila najveći test u karijeri - da odbrani evropski i transatlantski "status kvo" u svijetlu nesigurnosti i jednog i drugog, ocijenila je agencija Rojters.

Merkel (62), koja je kancelarka već 11 godina, sada ima zadatak da "usidri" zapadnu alijansu poljuljanu pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i da "poveže" Evropsku uniju kojoj prijeti raspad, navodi britanska agencija.

"Štaviše, sa odlaskom američkog predsjednika Baraka Obame, Merkel ostaje za Zapad jedina i posljednja nada liberlane demokratije", piše Rojters, konstatujući da je možda to prevelik teret.

"Ako izabere da nastavi, ponijeće veliki teret. Volio bih da budem tamo i na neki način joj olakšam, ali ona je jaka", rekao je Obama prilikom njegove nedavne posjete Berlinu.

Rojters ističe da će Merkel i morati da bude jaka.

Da bi uspjela na međunarodnoj sceni u četvrtom mandatu, Merkel prvo mora da izgladi podjele zbog svoje politike "otvorenih vrata" prema izbjeglicama, smatra Rojters.

U slučaju da ponovo bude izabrana, što se uveliko očekuje, Merkel će imati velike odgovornosti - od razgovora sa predstavnicima Velike Britanije o izlasku iz EU, preko smirivanja tenzija u Turskoj i unapređenju odnosa sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Najveći izazov bi vjerovatno bio integracija izbjeglica sa Bliskog istoka u podijeljeno društvo i očuvanje Evrope kao moćne ekonomije.

Prvi put izabrana je za kancelarku 2005. godine, a ukoliko pobijedi na izborima sljedeće godine i ostane na tom mjestu cio mandat, izjednačiće se sa svojim mentorom Helmutom Kolom, koji je na mjestu kancelara proveo 16 godina.

Tačan datum izbora u Njemačkoj još nije određen, ali se pretpostavlja da će biti održani između 23. avgusta i 22.oktobra sljedeće godine.

Bonus video: