MOGLA BI DA NADMAŠI REKORD HELMUTA KOLA

Merkel potvrdila, kandiduje se za četvrti mandat: "Spremna sam da i dalje služim Njemačkoj"

Njena proslogodišnja odluka da otvori granice za oko 900.000 migranata, uglavnom iz raznih zona na Bliskom istoku, razljutila je mnoge njene birače i smanjila njenu popularnost
64 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
08.02.2019. 01:32h

Njemačka kancelarka Angela Merkel (62) potvrdila je večeras da će se kandidovati za četvrti mandat na izborima 2017. godine, poručivši da je spremna i dalje da služi Njemačkoj.

"Ova odluka poslije 11 godina na funkciji sve je drugo sem trivijalnosti", poručila je Merkel na konferenciji za novinare.

"Spremna sam da i dalje služim Njemačkoj", istakla je ona, ocenivši da će izbori 2017. godine biti teži nego ikad.

Ona je konferenciju za novinare održala posle sastanka sa partijskim kolegama u Hrišćansko-demokratskoj uniji u Berlinu, kojima je rekla da je spremna da vodi partiju na izborima sljedeće godine.

Više od 55 odsto Njemaca podržava kandidaturu Angele Merkel za njemačku kancelarku, dok je 39 odsto protiv, pokazalo je istraživanje Emnid agencije objavljeno danas, prenosi Rojters.

Merkel, koja upravlja najvećom evropskom ekonomijom, uživa i međunarodno poštovanje, o čemu govori podatak da ju je odlazeći predsjednik SAD Barak Obama nazvao "izvanrednim saveznikom".

Pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD i rastuća podrška desničarskim partijama u Evropi, uticala je na to da se Angela Merkel smatra bastionom zapadno liberalnih vrijednosti.

Ipak, njena proslogodišnja odluka da otvori granice za oko 900.000 migranata, uglavnom iz raznih zona na Bliskom istoku, razljutila je mnoge njene birače i smanjila njenu popularnost.

U slučaju da pobijedi na izborima 2017. godine i završi četvorogodišnji mandat, ona će nadmašiti rekord svog nekadašnjeg mentora Helmuta Kola, koji je 16 godina bio na čelu Njemačke.

Merkel se nalazi na čelu Njemačcke od 2005. godine i smatra se najmoćnijim evropskim liderom, a nedavno je izjavila da osjeća dužnost da služi svojoj zemlji i Evropi.

Ona je na izborima 2005. godine postala prva žena na čelu njemačke vlade. Ona je takođe prva ženska liderka ujedinjene Njemačke koja je odrasla u komunizmu u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.