Obama poručio Njemcima: Čuvajte Merkelovu

"Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Njemci bi trebalo da je cijene", rekao je Obama
4 komentar(a)
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2016. 16:45h

Američki predsjednik Barak Obama, koji se nalazi u oproštajnoj posjeti Njemačkoj, poručio je danas njemačkim građanima da cijene svoju kancelarku.

"Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Njemci bi trebalo da je cijene", rekao je Obama u intervjuu za javni servis ARD, koji će u cjelini biti emitovan večeras.

Još prilikom posljednje Obamine posjete Njemačkoj u aprilu ove godine, on je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsjednik, podsjeća Hina.

"Svijet će profitirati od njene konstantne prisutnosti", rekao je tada Obama.

Američki predsjednik je u Njemačku doputovao u srijedu uveče.

Dolazeći u Berlin, koji je zadnja etapa njegove posljednje evropske turneje u predsjedničkom mandatu, Obama, po opštim ocjenama, želi istaći porasla očekivanja od nejmačke kancelarke kao branitelja demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta, nakon izborne pobjede novog Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD.

Uoči Obamine posjete, svjetski mediji su isticali očekivanja da bi Merkelova u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadatke pa čak i titulu "vođe slobodnog svijeta", koji je kolokvijalno obično pripadao predsjedniku SAD.

Obama, koji je odlučio da se sa Evropom ne oprosti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Vašingtona, nego u Njemačkoj, time ostavlja utisak da tamo želi da preda "štafetnu palicu".

Bonus video: