Najviše mjere bezbjednosti u Grčkoj uoči Obamine posjete

Najmanje 3.000 policajaca biće raspoređeno u centralnim gradskim ulicama, dok će glavni putevi biti zatvoreni za saobraćaj, a ponekad i za pješake
0 komentar(a)
Atina, Foto: Shutterstock
Atina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2016. 13:52h

Grčke vlasti preduzimaju jake bezbjednosne mere, među kojima je raspoređivanje hiljada policajaca na ulicama, zatvaranje puteva i zabrane protesta, uoči posjete odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame toj zemlji.

Obama počinje danas posljednju zvaničnu šetodnevnu posetu inostranstvu tokom koje će boraviti u Grčkoj, Nemačkoj i Peruu.

Kako navodi agencija AP, američki predsjednik doputovaće u Grčku u utorak, a u srijedu će posjetiti Berlin.

Grčka policija je najavila da će nekoliko sati pre Obaminog dolaska biti zabranjena okupljanja u centru Atine, kao i u južnoj četvrti, gde se nalazi luksuzni hotel u kojem će on odsjesti.

Najmanje 3.000 policajaca biće raspoređeno u centralnim gradskim ulicama, dok će glavni putevi biti zatvoreni za saobraćaj, a ponekad i za pješake.

Anarhisti i levičarske grupe najavili su proteste tokom posjete predsjednika SAD, dok su ekstremni i naoružani anarhisti pozvali na "napade i sukobe".

Obamino putovanje najavljeno je kao oproštajna turneja, ali i prilika da se pojača podrška sporazumima o iranskom nuklearnom programu, trgovini i borbi protiv klimatskih promjena.

Kako je najavljeno, on će u Grčkoj, izmedju ostalog, govoriti o globalozaciji i sastati se sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Obama će se u Berlinu sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u Peruu će učestvovati na ekonomskom samitu.

Bonus video: