Spriječen masakr u Rusiji: Uhapšeno deset terorista ID

Zaplijenjene su bombe ručne izrade velike razorne moći, vatreno oružje i telekomunikaciona oprema
27 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2016. 12:25h

Federalna služba bezbjednosti spriječila je terorističke napade u Moskvi i Sankt Peterburgu, javlja Russia Today.

Kako se navodi, FSB uhapsila je u Moskvi i Sankt Peterburgu deset pripadnika kriminalne grupe koji su pripremali terorističke napade na prometnim mjestima, saopšteno je.

"Operacija je izvedena 12. novembra u Moskvi i Sankt Peterburgu. Osumnjičeni su priznali da su bili u kontaktu sa liderima terorističke grupe Islamska država. Takođe su identifikovali mete jihovih napada, saučesnike i baze podrške iz Rusije i drugih zemalja", navodi se u saopštenju zvaničnika.

Kako piše RT, uhapšeni su državljani zemalja Centralne Azije. Dodaje se da su u akciji pomogli nadlženi organi Tadžikistana i Kirgistana.

Zaplijenjene su bombe ručne izrade velike razorne moći, vatreno oružje i telekomunikaciona oprema. Osumnjičeni su priznali kontakte sa liderima DAEŠ-a.

Islamska država je nepriznata teroristička država koja pod svojom kontrolom drži velike djelove Iraka i Sirije. Formirana je 3. januara 2014. godine, da bi 29. juna iste godine bila proglašena kalifatom.

Od marta 2015, kontroliše teritoriju na kojoj živi deset miliona ljudi u Iraku i Siriji, i pod nominalnom kontrolom drži male djelove Libije i Nigerije. Islamska Država takođe operiše u ili ima organizacije koje su joj podređene u drugim djelovima svijeta

Bonus video: