Peskov: Imamo dovoljno strpljenja za Trampa

Peskov je kazao i da je ne postoji mogućnost da se dođe do rješenja koje će zaustaviti rat u Siriji, ako "takozvana umjerena opozicija" ne bude odvojena od terorističkih organizacija, poput Islamske države i Nusra Fronta
0 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2016. 11:14h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ima dovoljno strpljenja da novi predsjednik SAD Donald Tramp shvati na koji način se treba baviti pitanjima koja su sporna između Moskve i Vašingtona.

U intervjuu za AP, Peskov je rekao da je jedan od načina na koji bi Tramp, kad postane predsjednik SAD, mogao da doprinese u izgradnji povjerenja sa Rusijom, da ubjedi NATO da uspori svoju ekspanziju ili da povuče svoje snage kod ruskih granica.

"To bi dovelo do neke vrste popuštanja u Evropi", kazao je Peskov.

On je dodao da nažalost Rusija sada vidi "kako mišići NATO-a" postaju sve veći i da se sve više približavaju granicama Rusije i nazvao NATO "instrumentom konfrontacije".

"Kada se njegove snage povećavaju i približavaju Rusiji, ne osjećamo se sigurno i moramo da preduzmemo kontra-mjere", dodao je on.

Peskov je kazao i da je ne postoji mogućnost da se dođe do rješenja koje će zaustaviti rat u Siriji, ako "takozvana umjerena opozicija" ne bude odvojena od terorističkih organizacija, poput Islamske države i Nusra Fronta.

"Još smo ubjeđeni da će bez prave interakcije i prave saradnje između Moskve i Vašintona biti veoma teško da učinimo dodatne korake u političkom rješenju u Siriji. Nažalost, tamo sada nema saradnje", rekao je on.

Portparol Kremlja je ocijenio i da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri u stalnom kontaktu, ali da se nažalost čini da ne žele baš svi u Vašingtonu političko rješenje u Siriji ne precizirajući na koga misli.

Peskov je odbacio nazivanje djelovanja Rusije u Krimu "aneksijom" insistirajući da je to region Rusije i naglasio da "niko u Rusiji nikad neće biti spreman da počne bilo kakvu raspravu o Krimu".

"Razumijemo da će biti potrebno vrijeme da naši partneri u Evropi i SAD razumeju to. Mi smo dovoljno strpljivi da čekamo da se to razumjevanje desi", naveo je on.

Bonus video: