Stros-Kan mora da plati Luksemburgu porez od 75.000 eura

U obrazloženju odluke suda u Luksemburgu navodi se da "kvalitet upravljanja kompanijom LSK ne oslobađa Stros-Kana lične odgovornosti" i dodaje da "upravnik ili predstavnik kompanije mora ispunjavati poreske obaveze pravnog lica na čijem je čelu"
0 komentar(a)
Dominik Stros Kan, Foto: Beta-AP
Dominik Stros Kan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.11.2016. 08:07h

Upravni sud u Luksemburgu potvrdio je danas presudu bivšem direktoru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiku Stros-Kanu, po kojoj treba da plati 75.000 eura zaostalog poreza na dobit kompanije LSK, na čijem je čelu bio.

Stros-Kan, nekadašnji ministar ekonomije Francuske, našao se na udaru luksemburški poreskih vlasti poslije bankrota investicione kompanije kojom je upravljao od 2013. do 2014. godine.

U obrazloženju odluke suda u Luksemburgu navodi se da "kvalitet upravljanja kompanijom LSK ne oslobađa Stros-Kana lične odgovornosti" i dodaje da "upravnik ili predstavnik kompanije mora ispunjavati poreske obaveze pravnog lica na čijem je čelu".

Po riječima Stros-Kanovog advokata Andrea Lutgena, nekadašnji direktor MMF-a dokazao je u oktobru da nije obavljao nijednu upravljačku funkciju u kompaniji, a administrativni sud "nije nadležan da odlučuje o građanskoj odgovornosti predstavnika pravnog lica za ispujavanje poreskih obaveza".

Sud nije uvažio te navode i potvrdio je presudu kojom se Stros-Kanu nalaže da plati iznos od 74.792,40 eura sa kamatom na neplaćenih poreza za 2014. godinu.

Stros-Kan bio je u oktobru 2013. godine partner francuskog biznismena izraelskog porekla Tijerija Lejna, sa kojim je poslije afere "Sofite"" u kojoj je optužen za silovanje hotelske sobarice, osnovao investicionu kompaniju LSK.

Ta kompanija bankrotirala je u novembru 2014. godine poslije Lejnovog samoubistva u Tel Avivu i istupanja Stros-Kana iz članstva.

Bonus video: