Rusija: Nijesmo umiješani u pokušaj napada u Crnoj Gori

To je novinarima u Moskvi rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tas s
50 pregleda 32 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 12:26h

Kremlj je danas kategorički odbacio mogućnost povezanosti Moskve s pokušajima terorističkih napada u Crnoj Gori na dan izbora, prenijela je agencija Tass.

"Mi kategorički odbacujemo mogućnost zvanične povezanosti s bilo kakvim pokušajima organizacije protivpravnih aktivnosti", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je to rekao povodom izjave specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja katnića o učešću "ruskih nacionalista" u pokušaju organizacije terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

"Po zvaničnim kanalima, nikakvih zahtjeva (od Crne Gore) nije bilo, ne znam da li su bila pitanja po liniji specijalnih službi, ali u ovom slučaju mi ne posjedujemo nikakvu informaciju", rekao je Peskov.

Katnić je u nedjelju rekao da crnogorsko tužilaštvo nema dokaza da je država Rusija na bilo koji način umešana u pokušaj napada na dan izbora, ali je rekao da su organizatori ruski nacionalisti s ciljem da se spriječi članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO.

Crnogorski specijalni tužilac za organizovani kriminal je rekao da je kriminalna organizacija formirana na teritoriji Rusije, Srbije i Crne Gore i da je sastavljena od osoba iz sve tri države.

Oni su po navodima Katnića, planirali da se poslije proglašenja izbornih rezultata 16. oktobra u večernjim satima ispred skupštine Crne Gore umješaju među građane, da iskoriste taj skup i uđu u Skupštinu i da se tamo zadrže najmanje 48 sati.

Katnić je naveo da im je cilj bio rušenje vlasti u Crnoj Gori i sprječavanje evroatlantskog puta Crne Gore, posebno njenog stupanja u NATO, kao i "hapšenje" i kasnije likvidacije premijera Crne gore Mila Đukanovića.

Bonus video: