Kiparski lideri počinju novu rundu pregovora

Posljednji put je značajan mirovni sporazum propao 2004, kada je predlog koji je iznio tadašnji šef UN Kofi Anan prihvatila većina kiparskih Turaka, ali su ga kiparski Grci jasno i glasno odbacili na referendumu
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 08:09h

Lideri podijeljenog Kipra danas počinju novu rundu mirovnih pregovora pod okriljem UN, koja se smatra posljednjom dobrom šansom da se okonča jedna od najdugotrajnijih političkih kriza u svijetu, javlja AFP.

Petodnevni pregovori u luksuznom zdanju nadomak Lozane biće usmjereni na teritorijalne sporove koji više od 40 godina raspiruju nesuglasice između grčke i turske zajednice na Kipru.

Ovo mediteransko ostrvo je podijeljeno od 1974, kada su turske trupe zauzele njegovu sjevernu trećinu kao odgovor na puč koji je inspirisala Atina težeći ka ujedinjenju sa Grčkom, navodi francuska agencija.

Trenutni mirovni proces su, uz posredovanje UN, pre 17 mjeseci počeli lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun jasno je stavio do znanja da želi da konačan i trajan sporazum bude postignut prije nego što on ode sa funkcije krajem godine.

Posljednji put je značajan mirovni sporazum propao 2004, kada je predlog koji je iznio tadašnji šef UN Kofi Anan prihvatila većina kiparskih Turaka, ali su ga kiparski Grci jasno i glasno odbacili na referendumu.

Ovoga puta, sporazum će iziskivati teške kompromise kad je riječ o razmjeni teritorija, zbog čega bi izvjestan broj kiparskih Turaka morao da bude iseljen iz svojih domova.

Anastasijades je prošle nedjelje pozvao obje strane da "iskoriste priliku", pozvavši na "napredak po pitanju teritorije koji bi omogćio konačno rješenje".

Akindži, čiju Tursku Republiku Sjeverni Kipar priznaje samo Ankara, takođe je rekao da se napori u cilju razrješenja krize ne mogu nastavljati beskonačno.

"Ovo nije nešto o čemu možemo da poslije 50 godina raspravljamo još 50 godina. Svi su toga svjesni, uključujući UN", istakao je Akindži prošle nedjelje.

Dva lidera pokušaće da se u Lozani dogovore o unutrašnjoj granici između dvije buduće države, što bi omogućilo povraćaj nekih oblasti u sjevernom delu Kipra kiparskim Grcima, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: