Predsjednik Islanda odbio povećanje plate

Johaneson je odbio da otkrije gdje će tačno uputiti novac i dodao kako se ne želi hvaliti i kako ne želi biti Majka Tereza.
1 komentar(a)
Gudni Johaneson, Foto: Reuters
Gudni Johaneson, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2016. 09:42h

Predsjednik Islanda Gudni Johaneson odbio je povećanje mjesečne predsjedničke plate u visini od 4.800 eura, a zbog činjenice da ne može uticati na visinu mjesečne zarade on će povišicu dati u dobrotvorne svrhe.

Njegovu platu povisilo je nadležno tijelo Islanda koje kontroliše platu predsjednika, članova parlamenta, ministara, sudija i drugih državnih službenika. Odluka o povećanju predsjedničke, poslaničke i ministarske plate došla je u subotu i izazvala veliko negodovanje građana. Naime, dok se državnicima u posljednje dvije godine plata povećala za 75 odsto, građani su mogli računati na povećanje plata od samo 29 odsto. Godišnja poslanička plata nakon povećanja iznosi 106.000 eura, dok je predsjednička godišnja plata sada 289.000 eura. Johaneson, koji obnaša funkciju šefa države od juna 2016, odbio je otkrije gdje će tačno uputiti novac i dodao kako se ne želi hvaliti i kako ne želi biti Majka Tereza.

Bonus video: