Švajcarska: Pregovori o iranskom nuklearnom programu bili su špijunirani

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je "u okviru istrage bilo moguće utvrditi da su brojni računari u hotelu u Ženevi zaraženi 'malverom' razvijenim za špijunske aktivnosti, koji je služio za prikupljanje podataka sa zaraženih uređaja"
0 komentar(a)
Iranski nuklearni program, Foto: Shutterstock
Iranski nuklearni program, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2016. 21:11h

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je jedan špijunski program blokirao kompjutere tokom pregovora o nuklearnom programu Irana prošle godine u jednom velikom hotelu u Ženevi.

Pregovori zvaničnika i eksperata iz SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke sa Iranom trajali su od novembra 2013. godine i vođeni su uglavnom u Švajcarskoj i Austriji, a okončani su 14. jula prošle godine potpisivanjem sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Ministarstvo za državne poslove Švajcarske navelo je da je istraga tog slučaja obustavljena jer nije bilo moguće utvrditi identitet odgovornih za špijunažu.

Švajcarske vlasti pokrenule su u maju prošle godine krivičnu istragu protiv nepoznatih osoba, osumnjičenih za "političke obavještajne aktivnosti zabranjene u Švajcarskoj", a tokom pretresa hotela u kojem su vođeni pregovori, zaplijenjen je veći broj kompjutera.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je "u okviru istrage bilo moguće utvrditi da su brojni računari u hotelu u Ženevi zaraženi 'malverom' razvijenim za špijunske aktivnosti, koji je služio za prikupljanje podataka sa zaraženih uređaja".

Informatički stručnjaci optužili su Izrael za špijuniranje jer se ta zemlja oštro protivila pregovorima.

Ruska kompanija za informatičku bezbjednost "Kasperski Lab" (Kaspersky Lab) saopštila je ranije da je otkrila prisustvo špijunskog programa za koji su eksperti procijenili da potiče iz Izraela.

Izrael je demantovao da stoji iza tih aktivnosti, a švajcarske vlasti su potvrdile da rezultati istrage "nisu ukazali na konkretnog krivca", što, kako su navele, znači da jeste bilo kriminalnih radnji, ali da se one ne mogu pripisati nijednoj osobi.

Bonus video: