Švajcarska policija sprovodi raciju u džamiji na sjeveru zemlje

Prema njihovim navodima policijska operacija u džamiji An Nur i dalje je u toku a regionalni tužilac sa sjedištem u obližnje Cirihu uskoro će dati izjavu
0 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2016. 09:50h

Švajcarska policija sprovodi raciju u džamiji u sjevernom gradu Vinterturu, saopštili su danas švajcarski zvaničnici.

Prema njihovim navodima policijska operacija u džamiji An Nur i dalje je u toku a regionalni tužilac sa sjedištem u obližnje Cirihu uskoro će dati izjavu.

Švajcarski dnevnik Tages Ancajger piše da su istražitelji posebno usmjereni na novog propovjednika džamije, koji je iz Somalije.

Prema pisanju lista nekolicina mladića koji su redovno posjećivai džamiju kasnije je otišlo da se pridruži Islamskoj državi u Siriji i u Iraku.

Posle ekstremističkih napada u Evropi posljednjih godina švajcarske vlasti pojačale su kontrole i nadzor osumnjičenih ekstremista koji bi mogli da izazovu nasilje.

Švajcarska obavještajna služba procenjuje da je od 2001. godine 77 ljudi "motivisano džihadom" napustilo Švajcarsku da ode u zone sukoba, i da je veliki dio njih otišlo u Irak i Siriju. Prema navodu službe 21 od njih je mrtav, dok su drugi i dalje aktivni u zonama sukoba ili su se vratili u Švajcarsku.

Bonus video: