Premijer Islanda podnio ostavku nakon prijevremenih izbora

Johanson je rekao da je njegov potez u skladu sa ustavom, čije odredbe predviđaju njegov ostanak na dužnosti premijera dok se ne formira nova vlada
0 komentar(a)
Sigurdur Ingi Johanson, Foto: Reuters
Sigurdur Ingi Johanson, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2016. 11:01h

Premijer Islanda Sigurdur Ingi Johanson podnio je ostavku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima nijedna partija nije osvojila većinu i tako otvorio put za intenzivne pregovore o sastavu sljedeće vlade.

Objava o ostavci je došla dan nakon što je njegova Napredna partija desnog centra na izborima održanim u subotu osvojila samo osam mjesta u parlamentu od ukupno 63, a u prethodnom sazivu je imala 19, prenosi AFP.

Na konferenciji za novinare, Johanson je rekao da je njegov potez u skladu sa ustavom, čije odredbe predviđaju njegov ostanak na dužnosti premijera dok se ne formira nova vlada.

Predsjednik Gudni Johanson trebalo bi da povjeri mandat za sastavljanje nove vlade ministru finansija Bjarniju Benediktsonu, čija je Stranka nezavisnosti osvojila 21 mjesto na izborima.

Napredna partija činila je vladajuću koaliciju desnog centra sa Independističkom partijom, ali su prijevremeni parlamentarni izbori sazvani nakon što je Johansonov prethodnik Sigmundur David Gunlagson bio prisiljen da podnese ostavku nakon afere "Panama pejpers".

Skandal s dokumentima procurelih iz baze panamske advokatske agencije "Mosak Fonseka" iznio je na vidio globalnu utaju poreza, u kojoj je učestvovalo i više visokih političara.

Bonus video: