Šulc: Marin Le Pen ili Donald Tram opasni zavodnici naroda

Šulc je ukazao i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tram opasne.
2 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2016. 08:23h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da je za stanje u EU kriv nedostatak zajedništva i pogrešno shvatanje pojedinih vlada da velike izazove mogu najbolje riješiti sami, što nije, moguće.

EU se često pripisuje krivica za sve što je negativno zato što nacionalne vlade ne preuzimaju svoju odgovornost za Uniju, ističe Šulc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Šulc ocjenjuje i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tram opasni zavodnici naroda.

Šulc je naglasio da prednost nacionalnog i nacionalnih država, koju vidimo trenutno i koju kao rješenje svih problema propagiraju antievropljani, jeste uzrok što, na primjer, nije pronađeno rješenje izbjegličke krize, kao i finansijske krize ili u trgovinskoj politici.

"Ono što se nudi građanima, više nacionalne države za rješenje kriza, stvara, u realnosti, mnoge probleme koje imamo", uvjeren je on.

Šulc poručuje da je pogrešno uvijek jednodimenzionalno gledati na Evropu i EU proglasiti krivom za sve.

"EU nije savezna država u kojoj Komisija predstavlja neku vrstu vlade. Ne treba to tako prikazivati. Mi smo unija suverenih država, koja je snažna koliko dozvole njene članice. Nije EU stvorila Njemačku ili Francusku, već obratno. Odgovornost za stanje u Uniji se ne preuzima", kritikovao je njemački političar.

Nezadovoljstvo građana, prema njegovim riječima, ima mnoštvo razloga, a jedan važan je što nema pravedne raspodjele.

"Evropa je bogat kontinent, ali bogatstvo nije ravnopravno raspodijeljeno. Zatim, razlog je što postoji prijetnja pada, koju osjeća sve više ljudi. Moja generacija je odrasla uz svest da će uvek biti sve bolje, i da će uvijek biti više - više slobode, novca, odmora, bezbjednosti, šanse za obrazovanje. Sada se spoznaje da postoji drugi dio svijeta koji želi isto više. Tako imamo problem raspodjele u unutrašnjosti i spolja", objasnio je on.

Šulc je ocijenio da je došlo do promjene paradigme, jer su političari tokom 90-tih putovali u Brisel na samite sa porukom da je snažna Unija u interesu njihovih zemalja, a danas premijeri govore da su na samitu da brane interese svoje zemlje.

"Oni se ponašaju kao da su napadnuti od Brisela i da moraju da se brane. To je promjena u razmišljanju. Evropa je projekat zajedničke zaštite i zajedničke snage u međuzavisnom svijetu, a to je zamijenjeno potragom za kratkoročnim efektima", uvjeren je on.

Šulc je potvrdio da na samitima EU postoji međusobno nepovjerenje, i da je prisutan i jedan neriješeni ideološki konflikt.

"U Savijetu EU postoje dve škole razmišljanja. Jedni kažu da se budžet može sanirati smanjenjem izdataka, čime bi se moglo povratiti povjerenje investitora, a drugi tvrde da se budžet ne može sanirati ako se ne investira u rast i zapošljavanje", objasnio je on.

Šulc je istakao da postoji i problem da se šefovi država i vlada miješaju i u najmanje detalje zakonodavstva, te da zbog toga postoji zastoj.

"Suočeni smo sa odlučujućom borbom o pravcu koji koči Evropu", podvukao je on.

Iz toga je, prema njegovim riječima, moguće izaći samo ako šefovi vlada preuzmu odgovornost za zajednički projekat i prihvate da treba zajedno da rješavaju velike probleme.

Šulc je ukazao i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tram opasne.

"Le Pen i Tramp su opasni zavodnici naroda, koji nude staro desničarsko-ekstremističko vino u novim cijevima. Lep Pen pokušava da se maskira kao umerena desničarska političarka, barem u Francuskoj. U Evropskom parlamentu je drugačija i drži stare, poznate, brutalne govore", prenio je Šulc.

On je dodao da Le Pen Francuzima nudi program koji bi zemlju vodio u ambis.

"Istupanje iz zajedničke valute, zajedničkog tržišta i svjetskih trgovinskih odnosa Unije bi zemlju uveo u katastrofu. Istupanje Francuske iz monetarne unije bi vodio i ostatak Evrope u dramatičnu krizu. Zbog toga je neophodno imati hrabrost jasno se surpostaviti desničarskoj margini i reći da su zavodnici građana", poručuje Šulc smatrajući da je to jedini način za vraćanje birača.

Bonus video: