TRAŽE IZRUČENJE SVEŠTENIKA

Bozdag: Dostavili smo SAD tri nove fascikle sa dokazima protiv Gulena

Turski ministar je sastanak sa Linčovom opisao kao uspješan, rekavši da je to pomoglo dvijema stranama da bolje razumiju međusobne stavove, ali je napomenuo da Linč nije izrazila ni podršku ni protivljenje zahtjevu Turske da SAD izruče Gulena
0 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2016. 20:20h

Turska je Ministarstvu pravde SAD dostavila nove dokaze u prilog svom zahtjevu za izručenje muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD, a koga Ankara optužuje da je organizovao neuspjeli pokušaj puča 15. jula, rekao je danas turski ministar pravde Bekir Bozdag, javlja Rojters.

Bozdag je na konferenciji za novinare naveo da je na sastanku sa javnom tužiteljkom Loretom Linč u srijedu u Vašingtonu, dostavio američkim vlastima tri nove fascikle sa dokazima koje su SAD u avgustu tražile u vezi sa optužbama Turske protiv Gulena.

Turski ministar je sastanak sa Linčovom opisao kao uspješan, rekavši da je to pomoglo dvijema stranama da bolje razumiju međusobne stavove, ali je napomenuo da Linč nije izrazila ni podršku ni protivljenje zahtjevu Turske da SAD izruče Gulena.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su Bozdag i Linč razgovarali o tome kako su i u Turskoj i u SAD izručenja predmet sudskih procesa i da, shodno tome, moraju da se zadovolje standardi zemlje kojoj se podnosi zahtjev, a koji se odnose na dokaze.

Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine, negirao je umiješanost u pokušaj puča u Turskoj.

Američko ministarstvo pravde nije preduzelo nikakve korake u cilju pokretanja procedure protiv Gulena na osnovu informacija koje mu je Turska do sada dostavila, dok Turska kritikuje SAD što ne djeluju brže po tom pitanju, navodi Rojters.

Portparol turskog predsjedništva je ranije ovog mjeseca izjavio da SAD, izgleda, ne shvataju ozbiljnost poziva Turske na izručenje Gulena.

Turska je ključni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji, podsjeća britanska agencija.