Istorijski sporazum na Islandu: Piratska partija će formirati vladu nakon izbora?

Piratska partija, koja prema anketama čas vodi, čas je rame uz rame s vladajućom konzervativnom Partijom nezavisnosti, neće imati dovoljno glasova da vlada sama. Ali mogla bi da bude u poziciji da formira koalicionu vladu
0 komentar(a)
Birgita Jonsdotir, Foto: Reuters
Birgita Jonsdotir, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2016. 18:30h

Islandska Piratska partija objavila je danas da je sklopila istorijski predizborni sporazum sa opozicijom da formira vladu poslije prijevremenih izbora u subotu na kojima se očekuje da će biti kažnjene tradicionalne partije potresene skandalom s Panamskim dokumentima.

Mada Island, za razliku od brojnih evropskih zemalja, nije zabilježio rast radikalne desnice, on je izgleda spreman da raspusti istorijske partije i povjeri vlast skupu stranaka koje naginju više ljevici, navodi agencija Frans pres.

Od senzacionalno uspjeha islandskih "Vikinga" na evropskom fudbalskom prvenstvu, koje je tek u četvrtfinalu savladala zemlja domaćin Francuska (5:2), mnogo stvari ukazuje da je na Islandu sve moguće.

Piratska partija, koja prema anketama čas vodi, čas je rame uz rame s vladajućom konzervativnom Partijom nezavisnosti, neće imati dovoljno glasova da vlada sama. Ali mogla bi da bude u poziciji da formira koalicionu vladu.

To je bio cilj pregovora početih nedjelju dana prije izbora sa četiri opozicione partije ljevice i centra, među kojima i popularni Pokret Ljevice-Zeleni, koji prema anketama može da dobije petinu glasova.

Na kraju su Pirati, Pokret Ljevica-Zeleni, socijaldemokrate i Svijetla budućnost, partija centra, objavili danas da su se dogovorili da poslije izbora formiraju većinsku vladu.

Taj savez predstvlja odstupanje od tradicionalne prakse na Islandu gdje partije obično samostalno nastupaju na izborima i ne govore eksplicitno sa kojom strankom poslije izbora planiraju da se udruže.

"Vjerujemo da bi saradnja ovih partija dala jasan izbor naspram sadašnjih vladajućih partija i mogla bi da pruži novu priliku za islandsko društvo", napisale su vođe ovih stranaka u saopštenju.

Prema projekcijama Pirati bi sa između 20 odsto i 23 odsto mogućih glasova mogli da se nadaju da će sa tri poslanika koliko sada imaju u parlamentu preći na petnaestak. Jednodomni islandski parlament ima 63 poslanika.

Već oslabljenje finansijskom krizom 2008. godine dvije partije iz odlazeće vlade - Partija napretka (centar) i Partija nezavisnosti (desnica), i dalje trpe posljedice krize izazvane otkrićima iz Panamskih dokumenata. Među imenima 600 Islanđana koji prema ovim dokumentima imaju ofšor račune bila su i imena premijera Sigmudura Davida Gunlaugsona (Partija progresa) i dvojice ministara.

Vlada, čiji je premijer podnio ostavku, se održala, i malo rekonstruisana obećala izbore na jesen, šest mjeseci prije redovnog roka.

Bonus video: