Turska najavljuje kopnenu akciju u Iraku ako bude potrebno

Čavušoglu je rekao da bi bilo kakva prijetnja po Tursku iz susjednih iračkih pokrajina mogla da izazove reakciju zvanične Ankare
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: EPA/T.Mughal
Mevlut Čavušoglu, Foto: EPA/T.Mughal
Ažurirano: 25.10.2016. 12:11h

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da bi zvanična Ankara mogla da pokrene kopnenu operaciju u Iraku u cilju uklanjanja bilo kakvih prijetnji po Tursku koje bi mogle da se pojave.

"Ukoliko bude ikakve prijetnje po Tursku, spremni smo da upotrebimo sve svoje resurse, uključujući kopnenu operaciju, da bi ta prijetnja bila eliminisana", rekao je Čavušoglu u intervjuu za televiziju Kanal 24, a prenijela je agencija AFP.

On je pomenuo ambicioznu tursku ofanzivu u Siriji kao primjer kako Turci ozbiljno shvataju prijetnju po svoju bezbjednost.

Od 24. avgusta, zvanična Ankara podržava opozicione pobunjenike u Siriji kako bi raščistila svoju granicu od džihadista i spriječila napredovanje sirijsko-kurdskih snaga YPG ka zapadu.

Turska smatra YPG terorističkom grupom povezanom sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja je pokrenula pobunu na jugoistoku Turske.

Čavušoglu je rekao da bi bilo kakva prijetnja po Tursku iz susjednih iračkih pokrajina mogla da izazove reakciju zvanične Ankare.

"Ako se prijetnja po nas poveća na tom području, izborićemo se sa njom koristeći naša prava u skladu sa međunarodnim zakonom i našu snagu, uključujući kopnenu operaciju", istakao je turski ministar spoljnih poslova.

Bonus video: