Valonija: Nećemo poštovati ultimatum Evropske unije

Belgija je do sada jedina članica EU koja nije potpisala Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) sa Kanadom, koji je pripreman sedam godina, jer je frankofonski belgijski region Valonija odbio da ga podrži
0 komentar(a)
CETA, Foto: Shutterstock
CETA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2016. 09:58h

Predsjednik parlamenta Valonije, Andre Antuan, izjavio je danas da neće ispoštovati ultimatum Evropske unije ni dati podršku sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu s Kanadom, koji je blokirala ta belgijska regija.

"Neće biti moguće da se ispoštuje taj ultimatum", rekao je Antuan za radio RTL u Belgiji, povodom roka koji je predsjednik EU Donald Tusk dao toj zemlji da se do večeras kasno izjasni da li će podržati sporazum, izvještava agencija Frans pres.

Belgija je do sada jedina članica EU koja nije potpisala Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) sa Kanadom, koji je pripreman sedam godina, jer je frankofonski belgijski region Valonija odbio da ga podrži.

Antuan je rekao da je važno da CETA sporazum bude usaglašen sa zakonima, pošto bi mogao da utre put budućim trgovačkim sporazumima sa svjetskim silama kao što su SAD i Kina. "Stoga moramo imati čvrstu zakonsku osnovu", dodao je on.

On je takođe ukazao na izuzetno kompleksnu prirodu teksta, rekavši da dokument čini "300 stranica ugovora i 1.300 stranica priloga".

Sporazum CETA bi povezao tržište EU od 500 miliona ljudi sa desetom najvećom ekonomijom svijeta.

Kanadski premijer Džastin Trudo bi trebalo da potpiše sporazum na samitu u četvrtak u Briselu.

CETA sporazumu se protive anti-globalističke organizacije koje smatraju da je taj dokument "probni balon" da se progura još kontroverzniji trgovinski sporazum između EU i SAD, nazvan TTIP, o kojem su pregovori takođe zastali.

Valonija u svom stavu ima podršku širom Evrope, navodi Frans pres.

U subotu se 8.000 ljudi, uključujući mlade, poljoprivrednike, sindikalne vođe i preduzetnike pridružilo skupu u Amsterdamu u znak solidarnosti sa žiteljima Valonije, objavili su organizatori.

Bonus video: