Irak: Turska ne učestvuje u preuzimanju Mosula od ID

Rojters je naveo da Turska ima trupe u bazi u Bašiki, sjeverno od Mosula, u kojoj su pomagali obuku kurdskih Pešmergi i sunitskih boraca
0 komentar(a)
Kurdi, Mosul, Foto: Beta-AP
Kurdi, Mosul, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.10.2016. 09:26h

Iračka združena komanda vojnih operacija negirala je danas da Turska učestvuje u vojnim operacijama za preuzimanje kontrole nad sjevernim gradom Mosulom od pripadnika Islamske države.

U saopštenju portparola Združene komande operacija negira se bilo kakvo učešće Turske u operacijama oslobađanja provincije Ninave, čija je prestonica Mosul, prenosi AFP.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je u nedjelju da je turska artiljerija pružila podršku kurdskim Pešmerga borcima koji se bore protiv ekstremista Islamske države u blizini vojnog kampa Bašika u Iraku.

Rojters je naveo da Turska ima trupe u bazi u Bašiki, sjeverno od Mosula, u kojoj su pomagali obuku kurdskih Pešmergi i sunitskih boraca.

Jildirim je rekao da je Turska spremna da "preduzme mjere" u Iraku pošto nije zadovoljna obećanjima Vašingtona i Bagdada da kurdski ekstremisti i šiitske milicije neće učestvovati u borbama koje su u toku oko Mosula.

On je dodao da Turska ne može da sedi skrštenih ruku u vezi sa situacijom u Iraku, s obzirom da dijeli granicu dugu 350 kilometara sa tom zemljom, prenosi Rojters.

Premijer Iraka Hajder al Abadi je prethodno na sastanku sa ministrom odbrane SAD Ešom Karterom ponovio da odbija tursko učešće u aktuelnoj ofanzivi za ponovno osvajanje iračkog grada Mosula iz ruku Islamske države, dok turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da su ti djelovi Iraka "dio duše" Turske.

Bonus video: