Duda: Angela Merkel jedina na Zapadu s kakvim takvim uticajem na Putina

"Da li je predsjednik Putin u stanju da odustane od hladnoratovskog govora? Da li je u stanju da odustane od neoimperijalističkih ambicija? U ovom trenutku ništa na to ne ukazuje. Ali, u diplomatiji je sve moguće", rekao je Duda
73 pregleda 3 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2016. 07:47h

Predsjednik Poljske Andžej Duda upozorio je one koji kritikuju snagu Njemačke u Evropskoj uniji da je upravo njemačka kancelarka Angela Merkel jedini zapadni političar s makar minimalnim uticajem na predsjednika Rusije Vladimira Putina i jedna od malo njih ko uviđa da sadašnja Rusija predstavlja opasnost po Evropu.

"Ne mijenja se ništa na činjenici da jedini zapadni političar koji ima makar minimalni uticaj na ponašanje Vladimira Putina jeste Angela Merkel. Ona je takođe jedan od malobrojnih političara koji uviđa opasnosti koje savremena Rusija predstavlja za Evropu", kazao je predsjednik Duda u intervjuu za novi broj Poljskog diplomatskog pregleda.

Prethodno je iznio čitav niz zamjerki na Njemačku, podsjetivši da evropska integracija treba da služi kao mehanizam samoograničavanja, prije svega za moćne države članice EU.

"Mogu da nam se ne dopadaju proruske izjave nekih njemačkih političara. Možemo da žalimo što bi neke njemačke korporacije rado žrtvovale cijelu Ukrajinu za samo nekoliko ugovora s Rusijom. Mogu da nas brinu ankete iz kojih povremeno proizilazi da većina njemačkog društva nema namjeru da brani Poljsku i baltičke republike od agresije spolja", kazao je Duda.

Predsjednik Poljske ponovio je da je njegovoj zemlji stalo da Rusija bude dobar, predvidljiv susjed, a ne geopolitički suparnik, i kao uslove da se odnosi Zapada i Moskve normalizuju naveo je to da Rusija prestane da silom gazi teritorijalni integritet Ukrajine i da počne da poštuje međunarodno pravo.

"Da li je predsjednik Putin u stanju da odustane od hladnoratovskog govora? Da li je u stanju da odustane od neoimperijalističkih ambicija? U ovom trenutku ništa na to ne ukazuje. Ali, u diplomatiji je sve moguće", rekao je Duda.

On je naglasio da u Evropi nema mjesta i neće biti mjesta za autoritarno ponašanje i agresije na susjede, a da je na Putinu izbor da li želi povratak normalnim odnosima sa Zapadom i EU i da zajedno s njima rješava probeme savremenog svijeta ili da bude izložen mržnji Ukrajinica i ostrakizaciji zbog gaženja međunarodnog prava.

Bonus video: