Izrael prekinuo saradnju sa UNESCO

UNESCO Nacrt rezolucije, koji su predložile arapske države, sadrži samo islamske nazive za brda na kojima se nalaze i jevrejska i muslimanska svetilišta, među kojima je i Zapadni zid - ostatak biblijskog hrama, najsvetijeg mjesta na kojem se Jevreji mole
1 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2016. 14:52h

Izrael je danas prekinuo saradnju sa UNESCO-m, dan nakon što je agencija za očuvanje kulturne baštine pri Ujedinjenim nacijama usvojila Nacrt rezolucije koji Izraleci vide kao poricanje dubokih, istorijskih veza Jevreja sa svetim oblastima Jerusalima.

UNESCO Nacrt rezolucije, koji su predložile arapske države, sadrži samo islamske nazive za brda na kojima se nalaze i jevrejska i muslimanska svetilišta, među kojima je i Zapadni zid - ostatak biblijskog hrama, najsvetijeg mjesta na kojem se Jevreji mole.

Ocjena predloga rezolucije se očekuje početkom sledeće nedjelje ali je malo vjerovatno da će se sadržaj promjeniti, prenosi AP.

Izraelci i Jevreji širom svijeta ocjenili su ovaj tekst kao posljednji u nizu primjera pristrasnosti Ujedinjenih nacija.

U predlogu rezoucije, u koji je agencija AP imala uvid, umanjena je vrjednost dvije velike judeištičke svetinje u Starom gradu u Jerusalimu.

Bonus video: