Oland: Postoji problem sa islamom u francuskom društvu

"Postoji problem sa islamom zato što islam iziskuje sveta mesta i priznavanje", rekao je Oland, dodavši da islam ne predstavlja problem zato što je vjeroispovest koja je sama po sebi opasna, već zato što teži da se afrimiše kao vjeroispovest u Francuskoj
6 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 16:58h

Francuski predsjednik Fransoa Oland priznao je da postoji "problem sa islamom" u francuskom društvu i nagovijestio da imigraciju treba ograničiti, a to je navedeno u izvodima knjige čiji su autori dva novinara lista "Mond", koja će sutra biti objavljena, javlja danas AFP.

"Postoji problem sa islamom zato što islam iziskuje sveta mesta i priznavanje", rekao je Oland, dodavši da islam ne predstavlja problem zato što je vjeroispovest koja je sama po sebi opasna, već zato što teži da se afrimiše kao vjeroispovest u Francuskoj.

U knjizi, pod naslovom "Predsjednik ne bi trebalo ovo da kaže", Oland izražava uvjerenje da "pridošlica ima previše".

Imigracija i nacionalni identitet su ključne teme u kampanji za predsjedničke izbore koji će u Francuskoj biti održani iduće godine, napominje francuska agencija.

Niz džihadističkih napada u Francuskoj u protekle dvije godine, uz migrantsku krizu u cijeloj Evropi, doveli su do jačanja antiimigrantskih osjećanja.

Oland još nije objavio da li namjerava da se ponovo kandiduje na izborima, ali njegov davnašnji protivnik Nikola Sarkozi, koji se bori za nominaciju u desnom centru, već vodi žustru kampanju u čijem su prvom planu populističke antiimigrantske teme.

U knjizi koja će sjutra biti objavljena, Oland, takođe, kritikuje Sarkozijevu "vulgarnost, prostotu i cinizam" i kritikuje rivala koga je porazio 2012. zbog, kako kaže, njegove opčinjenosti novcem i problema sa zakonom.

Bonus video: