Britanija ima obavezu da osigura bezbjednost stranih diplomatskih misija

"Očigledno je da je Boris Džonson sa riječi prešao na djela i primjenio oružje kojim je prijetio - stid. Zaista ga se stidimo"
0 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 14:12h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas šefu Forin ofisa Borisu Džonsonu da Britanija ima obavezu da osigura bezbjednost stranih diplomatskih misija.

"Ministarstvo spoljnih poslova sigurno zna za Bečku konvenciju i odgovornost Britanije da osigura bezbjednost diplomatskih misija na svojoj teritoriji", rekao je Peskov povodom poziva Džonsona da se ispred ruske ambasade u Londonu organizuju demonstracije protiv rata u Siriji.

Obraćajući se juče u parlamentu Velike Britanije Džonson je izrazio čuđenje zbog toga što dejstva Moskve ne privlače dovoljno pažnje.

"Volio bih da vidim demonstracije ispred Ambasade Rusije. Gdje je sada koalicija 'Zaustavite rat'? Gdje su oni?", izjavio je Džonson, prenio je Sputnjik.

Tim povodom portparolka MIP Marija Zaharova je rekla da je izjava Džonsona izazvala osjećanje stida u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

"Očigledno je da je Boris Džonson sa riječi prešao na djela i primjenio oružje kojim je prijetio - stid. Zaista ga se stidimo", rekla je Zaharova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da optužbe britanskog ministra spoljnih poslova o navodnom ruskom napadu na humanitarni konvoj u Siriji predstavljaju "rusofobičnu histeriju".

Portparol tog Ministarstva odbrane nazvao je te optužbe "olujom u čaši blatnjave londonske vode".

"Nije bilo ruskih aviona u oblasti gdje se konvoj kretao za Alepo. To je činjenica. I svi ti navodni dokazi neće vredjeti ni penija ako bi neko njima stvarno imao pristup", rekao je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

"Gospodine Džonsone, da li biste onda otvorili pristup i pokazali te fotografije nekom drugom", dodao je ruski general, prenio je Sputnjik.

Bonus video: