Oland: Rusija možda pred sudom zbog ratnih zločina

Šef francuske diplomatije Žan - Mark Ero je danas izjavio da će od Međunarodnog krivičnog suda tražiti da istraži moguće ratne zločine u Siriji
12 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2016. 19:18h

Francuski predsjednik Fransoa Oland sugerisao je danas da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za ratne zločine zbog bombardovanja drugog po veličini sirijskog grada Alepa i naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Hagu.

Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji bi sljedeće nedjelje trebalo da posjeti Francusku.

Rusija je prošle nedjelje stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbjednosti UN, kojim se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova iznad Alepa. Zvanična Moskva negira napade na civile i ističe da su njena meta terorističke grupe u Siriji.

Ni Rusija ni Sirija nijesu članice Međunarodnog krivičnog suda, napominje BBC.

"Ima ljudi koji su u današnje vrijeme žrtve ratnih zločina. Oni koji čine ta djela će morati da budu pozvani na odgovornost, uključujući pred ICC-om", rekao je Oland.

"Ukoliko primim Putina, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To bi moglo ozbiljno da ugrozi imidž Rusije", istakao je predsjednik Francuske.

Šef francuske diplomatije Žan - Mark Ero je danas izjavio da će od Međunarodnog krivičnog suda tražiti da istraži moguće ratne zločine u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri je prošle nedjelje takođe pozvao da budu podignute optužnice za ratne zločine i naveo da napadi ruske i sirijske vlade na bolnice "nisu slučajni" i da su dio namjerne strategije.

Bonus video: