Završni dogovori o gasovodu Turski tok

Projektom koji je Putin najavio decembra 2014. tokom posjete Turskoj, predviđeno je da se gasovodom po dnu Crnog mora gas doprema do zapadne pokrajine Turske, Trakije
1 komentar(a)
Rusija Turska Turski tok, Foto: Shutterstock
Rusija Turska Turski tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2016. 14:04h

Završni dogovori o izgradnji gasovoda za ruski prirodni gas preko Turske trebalo bi da budu okončani u ponedjeljak, kada se u Istanbulu sastanu predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoganom, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Uoči Svjetskog kongresa energetike u Istanbulu, Novak je rekao da je formulacija međuvladinog sporazuma o izgradnji gasovoda Turski tok u velikoj mjeri dogovorena.

Projektom koji je Putin najavio decembra 2014. tokom posjete Turskoj, predviđeno je da se gasovodom po dnu Crnog mora gas doprema do zapadne pokrajine Turske, Trakije.

Jedan cjevovod kapaciteta od 15,75 milijardi kubika snabdjevaće tursko tržište, dok će drugi cjevovod dopremati gas u Evropu.

"Turski tok je veoma značajan projekat koji će Turskoj omogućiti direktnu isporuku gasa, izbjegavajući tranzitne zemlje, a daće i dodatne količine prirodnog gasa, za dalji ekonomski razvoj Turske", rekao je Novak.

Kompanija Gasprom je saopštila u septembru da bi izgradnja gasovoda mogla da počne krajem 2017. godine ako međuvladin sporazum bude potpisan u oktobru, s ciljem da se izgradnja završi do 2019. godine.

Bonus video: