Gruzija izbori: Ubjedljivo vođstvo vladajuće partije

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštio je danas da su parlamentarni izbori u Gruziji bili konkurentni i da su osnovne slobode uglavnom poštovane
2 komentar(a)
Gruzija izbori, Foto: Reuters
Gruzija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2016. 13:08h

Partija snova, vladajuća partija u Gruziji, ubjedljivo vodi sa osvojenih 49,95 odsto glasova na parlamentarnim izborima, koji su smatrani testom političke stabilnosti u toj zemlji, pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati na osnovu 72,4 odsto prebrojenih glasova.

Opozicioni Ujedinjeni nacionalni pokret dobio je podršku 26,63 odsto birača na izborima, koji su održani u subotu, pokazuju podaci Centralne izborne komisije.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštio je danas da su parlamentarni izbori u Gruziji bili konkurentni i da su osnovne slobode uglavnom poštovane, prenio je Rojters.

OEBS je u saopštenju izbore u velikoj mjeri pozitivno ocjenio, ali je upozorio na tvrdnje o nezakonitostima u vođenju kampanje, nasilnim incidentima i pojedinim proceduralnim problemima u prebrojavanju, optuživši pojedine medije da nisu davali isto prostora svim akterima.

Partija snova, koja je prozapadno orjentisana, ali zagovara bliže odnose sa Rusijom, proglasila je pobjedu ubrzo nakon zatvaranja birališta u subotu.

Bonus video: