Kemnic: Osumnjičenom Sirijcu odobren azil, imao saučesnika?

"Iako je u pitanju relativno mala količina eksploziva, ona bi mogla da bude dovoljna da izazove značajnu štetu"
1 komentar(a)
Kemnic, Foto: Twitter
Kemnic, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.10.2016. 12:35h

Sirijac Džaber Albakr, za kojim njemačka policija traga zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u Kemnicu, došao je u Njemačku prošle godine, kada je u tu zemlju ušlo oko 890.000 migranata, i njemu je odobren azil, izjavio je danas portparol policiije u Saksoniji Tom Bernhardt.

AP prenosi da njemačka policija ispituje još jednog Sirijca, koji je jedan od trojice privedenih u subotu, zbog sumnje da je umješan u pripremu bombaškog napada, kao i da su druge dvije osobe puštene.

"Verujemo da je on mogući saučesnik u zavjeri", rekao je Bernhard dodajući da je on iznajmljivao stan, u koji je policija upala u potrazi za 22-ogodišnjim Albakrom, koji je porijeklom iz oblasti Damaska.

Bernhardt je naglasio da nikog nije bilo u stanu kada su specijalne policijske jedinice upale u subotu, ali su istražitelji pronašli nekoliko stotina grama eksploziva.

Iako je u pitanju relativno mala količina eksploziva, ona bi mogla da bude dovoljna da izazove značajnu štetu, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde da li je u pitanju isti eksploziv, odnosno triaceton triperoksid (TATP), koji je korišćen u terorističkim napadima na Pariz u novembru prošle godine i u napadima na Brisel 22. marta ove godine.

Magazin "Špigl" navodi, pozivajući se na policiju u Saksoniji, da je Albakr napustio stan u subotu ujutru dok je policija bila na licu mjesta pripremajući raciju.

Nije poznato kako je izbjegao policiju.

Njemački mediji javili su da se veruje da je Albakr povezan sa pripadnicima Islamske države, ali se policija u Saksoniji nije izjasnila o njegovoj potencijalnoj motivaciji ili meti bombaškog napada.

Bonus video: