Merkel i Gauk izviždani u Drezdenu: "Izdajnici"

Merkel je istakla da u zemlji postoje "novi zadaci i problemi", ali da je važno da na njih Njemci odgovore "uzajamnim poštovanjem i prihvatanjem različitih političkih gledišta, kao i iznalaženjem dobrih rješenja"
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2016. 15:54h

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju su demonstranti danas dočekali zvižducima i uvredama u Drezdenu gdje se obilježava Dan njemačkog ujedinjenja, poručila je da probleme treba rješavati "zajednički, kroz dijalog".

"Za mene lično, kao i za većinu ljudi u Njemačkoj, ovo je i dalje dan radosti, dan zahvalnosti", rekla je Merkel, za koju agencija AP podsjeća da je odrasla u Istočnoj Njemačkoj.

Merkel je istakla da u zemlji postoje "novi zadaci i problemi", ali da je važno da na njih Njemci odgovore "uzajamnim poštovanjem i prihvatanjem različitih političkih gledišta, kao i iznalaženjem dobrih rješenja".

Nekoliko stotina demonstranata izviždalo je njemačke lidere ispred crkve Frauenkirhe u kojoj je održana centralna svečanost povodom 3. oktobra, Dana njemačkog ujedinjenja.

Kako prenosi "Dojče vele", zvižducima i skandiranjem "izdajnici" i "Merkelova mora da ide" više stotina demonstranata, uglavnom pripadnika ksenofobične Pegide, dočekalo je u glavnom gradu Saksonije njemačku kancelarku Angelu Merkel, predsjednika Joahima Gauka, predsjednika Bundestaga Norberta Lamerta i druge najviše njemačke zvaničnike.

Oni su su došli u Drezden na centralnu proslavu 3. oktobra, Dana nemačkog ujedinjenja, čije obilježavanje ove godine protiče uz do sada najveće mjere obezbjeđenja.

AP navodi je obezbjeđenje pojačano nakon što su prošle nedjelje u Drezdenu detonirane dvije improvizovane eksplozivne naprave ispred lokalne džamije i konferencijskog centra.

Agencija podsjeća da je Njemačka ponovo ujedinjena 3. oktobra 1990, a prethodno je nakon Drugog svjetskog rata bila podijeljena između kapitalističkog zapadnog i komunističkog istočnog dijela.

Bonus video: