Istraga: Proruski pobunjenici oborili MH17, Kremlj demantuje

Avion kompanije Malezija erlajns oboren je u julu 2014. godine iznad istoka Ukrajine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade
14 komentar(a)
MH17, Foto: Reuters
MH17, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2016. 15:55h

Međunarodna krivična istraga koju je vodila Holandija našla je čvrste dokaze da je avion kompanije Malezija erlajnsa oboren raketom ispaljenom iz lansera Buk koji je na istok Ukrajine premješten iz Rusije.

Predsjednik odjeljenja za krivičnu istragu holandske Nacionalne policije Vilbert Paulisen izjavio je danas da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruski pobunjenici tražili razmještanje mobilnog oružja zemlja-vazduh i da su prijavili da je oružje stiglo u područja na istoku Ukrajine koja su bila pod njihovom kontrolom, prenio je AP.

Iz tog i drugih prikupljenih dokaza koje je sakupio Udruženi istražni tim, "može biti zaključeno da je MH17 bio oboren raketom 9M38 lansiranom iz Buka, koji je donijet s teritorije Ruske Federacije, i koji je poslije lansiranja kasnije vraćen u Rusku Federaciju", rekao je Paulisen na konferenciji za novinare.

Ruska državna novinska agencija TASS prenijela je da je holandski tužilac Fred Vesterbeke, koji je bio na čelu Udruženog istražnog tima, rekao da je rano govoriti o umiješanosti Rusije u pad aviona.

Vesterbeke je novinarima rekao da tim nije do sada identifikovao posebnog osumnjičenog i da je rano govoriti o njihovoj nacionalnosti ili bilo kakvoj umiješanosti Rusije.

Istražni tim je identifikovao više od 100 ljudi povezanih s transportom raketog sistema i pokušaće da otkrije "ko je narednio da avion bude oboren", a istraga je produžena do 2018. godine, prenosi Vašington post.

Prema tvrdnjama istražitelja, prikolica u kojoj je bio raketni sistem Buk ušla je u Ukrajinu iz Rusije u jutarnjim satima na dan napada 17. jula, u pratnji džipa i minikombija u kojima su bili separatisti.

Na video snimcima i fotografijama se vidi da je raketni sistem bio tog dana u Donjecku, koji je bio u rukama separatista, i da je zatim putovao ka selima Snežnoje i Pervomajski.

Raketa je "bez sumnje" ispaljena s polja blizu Pervomajska, kaže se na video snimku koji su napravili istražitelji, pozivajući se na izjave očevidaca i fotografije na kojima se vidi trag dima koji se uzdiže s polja, navodi Vašington post.

Buk je rano sljedećeg jutra vraćen preko ruske granice na kamionu "volvo", pokazuju video snimci i presretnuti telefonski razgovori, rekli su istražitelji.

Holandski istražitelji su ukazali da je Buk možda premješten u Ukrajinu kako bi se separatisti zaštitili od vazdušnih napada ukrajinske vojske tokom sukoba.

Zaključak je donijet poslije dvije godine istrage u kojoj su učestvovali policijski i sudski zvaničnici iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine, a njihov cilj je bio da se nađe dovoljno čvrst dokaz koji može da bude korišćen u suđenju odgovornima.

Jedan od glavnih izazova u istrazi bio je ograničen pristup mjestu nesreće, koje se nalazi u oblasti Donjeck gdje i dalje traju sukobi ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Ostaci aviona su na kraju preveženi u Holandiju, a istražni tim je uzeo uzorke zemlje s mjesta nesreće, kao i forenzičke uzorke s tijela putnika i članova posade i prtljaga.

Pregledani su satelitski snimci i telefonske komunikacije, a tražene su i informacije od mogućih svjedoka lansiranja rakete.

Avion kompanije Malezija erlajns oboren je 17. jula 2014. godine iznad istoka Ukrajine, na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Oko dvije trećine putnika bili su holandski državljani, a članovi posade su bili iz Malezije.

Malezija je predložila osnivanje međunarodnog tribunala za suđenje odgovornima, ali je Rusija uložila veto na taj predlog na Savjetu bezbjednosti UN.

Kremlj: Avion nije oborila raketa iz oblasti proruskih snaga

Kremlj je danas, uoči saopštavanja zvaničnih rezultata međunarodne istrage u Hagu, saopštio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH 17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije već sa neke druge, prenosi Rojters.

"Radarski podaci su jasni ... nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete ona je ispaljena sa neke druge teritorije", rekao je on.

Kijev: Izvještaj ukazuje na umiješanost Rusije

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je danas nalaze međunarodnog istražnog tima o uzrocima pada malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, ali tvrdi da taj izvještaj ukazuje na "direktnu umiješanost" Rusije u incident.

Izvještaj, kako ocjenjuje Kijev, predstavlja "važnu prekretnicu" u privođenju pravdi svih odgovornih za obaranje aviona, prenosi Rojters.

"Time se staje na put svim pokušajima Rusije da diskredituje aktivnosti Zajedničkog istražnog tima i zaključke širenjem fabrikovanih informacija", navelo je ministarstvo u Kijevu.

"Istraga pristrasna i politički motivisana, zakljuci izmišljeni"

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je danas da je istraga o obaranju malezijskog aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine 2014. godine, "pristrasna i politički motivisana", sa izmišljenim zaključcima, javlja Rojters.

Rusko ministarstvo je izrazilo razočaranje istragom sprovedenom na čelu sa holandskim istražiteljima, ali i nadu da će novi radarski podaci iz Moskve podstaći istražitelje da preispitaju svoje zaključke.

Istražitelji su, kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, omogućili da Ukrajina izmisli dokaze i okrene taj slučaj u svoju korist, dok su s druge strane spriječili Moskvu da punopravno učestvuje u istrazi.

Krivac je, zaključuje rusko ministarstvo, proizvoljno određen.

Istovremeno, ruski proizvođač raketa Buk "Almaz-Antej" odbacio je rezultate istrage i saopštio da zaključci međunarodnih istražitelja nisu potkrijepljeni tehničkim dokazima, javljaju RIA Novosti.

Ruska kompanija je navela i da je raketa kojom je oboren avion MH17 lansirana iz oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bonus video: