Džonson: Pjesma o Erdoganu je trivijalnost, Turska je zemlja mojih očeva

Tokom prve posjete Turskoj u svojstvu britanskog ministra vanjskih poslova, Džonson je pozvao na sklapanje "ogromnog sporazuma o slobodnoj trgovini" sa Ankarom, kojim bi se, kako je rekao, ojačala ekonomska saradnja
83 pregleda 8 komentar(a)
Boris Džonson, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Boris Džonson, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2016. 19:19h

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je tokom posjete Turskoj da je šaljiva pjesma koju je u maju napisao o turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu "trivijalnost" i založio se za snažno jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Tokom prve posjete Turskoj u svojstvu britanskog ministra vanjskih poslova, Džonson je pozvao na sklapanje "ogromnog sporazuma o slobodnoj trgovini" sa Ankarom, kojim bi se, kako je rekao, ojačala ekonomska saradnja.

Džonson, koji je djelimično turskog porijekla, opisao je Tursku "kao zemlju njegovih očeva", objelodanivši da su neki od njegovih predaka radili na visokim pozicijama u turskom ministarstvu vanjskih poslova, prenio je Frans pres.

Bivši gradonačelnik Londona, koji je odigrao značajnu ulogu u pobjedi kampanje za izlazak Britanije iz EU, napisao je u maju za konzervativni britanski list "Spektejtor" šaljivu pjesmu o turskom predsjedniku, za koju je rekao da je trivijalnost i da je "ushićen" što se priča o njoj nije pokretala na početku njegove posjete Turskoj, nego tek danas.

Džonson se potom susreo sa Erdoganom u predsjedničkoj palati, a sudeći prema snimcima njihovog susreta, nije bilo ni naznaka bilo kakve neprijatnosti u vezi sa pomenutom pjesmom, javio je AFP.

Na video snimku, koji je okačen na veb sajtu turskog predsjednika, dvojica zvaničnika su se smijala u trenutku kada je Erdogan Džonsonu davao poklon - repliku pisma otomanskog sultana mančesterskom gradonačelniku.

Osvrćući se na snagu britansko-turskih odnosa, Džonson je primijetio da su čuveni "Jafa" keksi "uz koje je kao dijete rastao" sada u vlasništvu turskog konditorskog giganta "Ulkera".

"Kakav vidljiviji simbol našeg ekonomskog partnerstva od toga vam je potreban", rekao je Džonson nakon što je naglasio da Britanija želi da ojača ekonomske veze sa Turskom.

Džonson je, takođe, osudio neuspjeli pokušaj puča od 15. jula, rekavši da je bio "nasilan i duboko zlokoban i antidemokratski".

Bonus video: