Oland: Treba potpuno ukloniti izbjegličko naselje u Kaleu

"Vlada će ići do kraja", rekao je Oland i pozvao Britance da preuzmu svoj dio odgovornosti u rješavanju tog problema, pošto veliki dio migranata koji dolaze iz Sirije, Eritreje ili Sudana čekaju u Kaleu u nadi da će moći da pređu Lamanš i stignu do Velike Britanije
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2016. 09:58h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je prilikom svoje prve posjete Kaleu na sjeveru zemlje da treba "potpuno i definitivno ukloniti" ogromno izbjegličko naselje u tom gradu, nazvano "džungla", gdje se nalazi između 7.000 i 10.000 migranata.

"Vlada će ići do kraja", rekao je Oland i pozvao Britance da preuzmu svoj dio odgovornosti u rješavanju tog problema, pošto veliki dio migranata koji dolaze iz Sirije, Eritreje ili Sudana čekaju u Kaleu u nadi da će moći da pređu Lamanš i stignu do Velike Britanije.

Francuska vlada nedavno se obavezala da će rasformirati naselje "džungla" prije zime i razmestiti migrante u prihvatne centre širom Francuske.

"Želim da naglasim svoju odlučnost da vidim britanske vlasti kako preuzimaju svoj dio u humanitarnim naporima koje Francuska ulaže ovdje i koje će nastaviti da ulaže sjutra", rekao je Oland.

"Time što je Velika Britanija donela odluku o svojoj suvjerenosti ona se ne oslobađa obaveza u odnosu na Francusku", dodao je francuski predsjednik u aluziji na junsko glasanje Britanije o izlasku iz Evropske unije, i na bilateralnim sporazumima iz Tukea, prema kojima je britanska granica premještena u Kale na francuskoj obali.

Humanitarna situacija u tom pretrpanom naselju se jako pogoršala, a migranti iz tog kampa sve češće pokušavaju da pređu u Britaniju uprkos rizicima. U toj oblasti od početka godine poginulo je 12 migranata.

Oland koji je dugo bio diskretan o osjetljivoj temi imigracije počeo je vrlo primjetno da se bavi ovim pitanjem posljednjih dana posjetom prihvatnom centru za migrante u subotu u centru Francuske i ovom posjetom Kaleu.

Francuska desnica je u jeku svojih unutarpartijskih izbora za predsjedničke izbore 2017. godine zbog imigracije uputila brojne napade na politiku Olandove socijalističke vlade. Kale je nedavno posjetio i jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata desnice Nikola Sarkozi.

Bonus video: