MOGUĆ NOVI "ISPIT" NA JESEN 2017. GODINE

Škotska na drugi referendum može već naredne godine

Dženkins je izrazio uvjerenje da Stardženova neće raspisati drugi referendum o nezavisnosti sve dok britanski premijer Tereza Mej ne pokrene zvaničnu proceduru izlaska iz EU
2 komentar(a)
Škotska referendum, Foto: Reuters
Škotska referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 15:47h

Prva ministarka Škotske Nikola Stardžen mogla bi da raspiše drugi referendum o nezavisnosti u jesen naredne godine, a glasanje o budućem statusu u Ujedinjenom Kraljevstvu potom u maju ili junu 2018. godine, rekao je bivši direktor kampanje za nezavisnost Škotske Bler Dženkins.

Dženkins je izrazio uvjerenje da Stardženova neće raspisati drugi referendum o nezavisnosti sve dok britanski premijer Tereza Mej ne pokrene zvaničnu proceduru izlaska iz EU.

On predviđa da bi referendum mogao biti raspisan za godinu dana nakon što Mejova pokrene član 50 Lisabonskog ugovora i do pojave "šireg okvira" dogovora između EU i Velike Britanije.

Dženkins smatra da se u tim okolnostima može očekivati da Škoti dobiju drugu šansu za glasanje o nezavisnosti u maju ili junu naredne godine.

- Nikola Stardžen ne može raspisati referendum sve dok ne bude pokrenut Član 50. Ne možete raspisivati referendum bez ideje o stavu Škotske prema EU. Mislim da, ukoliko bi Član 50 bio pokrenut u prvoj četvrtini naredne godine, širi okvir dogovora Britanije i EU pojavio bi se na jesen - kaže Dženkins.

Prema njegovom mišljenju, to bi bilo najranije kada bi Stardženova mogla da najavi drugi referendum.

- Mislim da bi se onda realno moglo očekivati najranije održavanje plebiscita u maju ili junu 2018. godine - kaže Dženkins.