Oland: Zatvorićemo kamp u Kaleu, rasporediti migrante

Migranti koji ne zatraže azil biće deportovani, navodi američka agencija, dodajući da su mnogi lokalni konzervativni političari protiv migrantskih centara
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 10:07h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izrazio je danas nadu da će vlasti moći da u prijemne centre širom Francuske u narednim nedjeljama smjeste 9.000 migranata koji se trenutno nalaze u nehigijenskom kampu u lučkom gradu Kaleu, poručivši da Francuska neće biti "zemlja kampova".

Oland, koji danas u gradu Turu obilazi jedan od 164 takva prijemna centra u Francuskoj, ponovio je obećanje da će zatvoriti kamp u Kaleu, poznat pod nazivom "Džungla", prenosi AP.

"Francuska neće biti zemlja migrantskih kampova. Francuska je zemlja prava, zemlja pravila, i mora biti čvrsta po pitanjima imigracije", poručio je Oland, koji je u Tur došao u pratnji nekoliko ministara iz vlade, navodi "Figaro".

Francuski predsjednik, koji će u ponedjeljak, kako je planirano, posjetiti Kale, rekao je da uslovi u tamošnjem kampu nisu prihvatljivi, pogotovu za one koji su pobjegli od rata.

Prijemni centri širom zemlje će u naredna četiri mjeseca primati od 40 do 50 ljudi, rekao je Oland, u trenutku kada se razmatraju slučajevi migranata.

Migranti koji ne zatraže azil biće deportovani, navodi američka agencija, dodajući da su mnogi lokalni konzervativni političari protiv migrantskih centara.

"Postaraćemo se da dostojanstveno i humano primimo osobe koje zatraže azil. Oni koji takav status dobiju biće integrisani, dok će oni koji ne mogu da ga dobiju biti 'ispraćeni'", rekao je Oland, prenose francuski mediji.

Kamp u Kaleu postao je simbol neuspjeha Olandove vlade u rešavanju evropske migrantske krize i mnogi se glasovi dižu zahtevajući da se taj kamp zatvori.

Oland će kamp u Kaleu posjetiti u napetoj atmosferi, u trenutku kada je tamo počela izgradnja betonskog zida kako bi se sprečilo da migranti krišom ulaze u kamione kojima odatle ilegalno prelaze Lamanš kako bi se domogli Britanije.

Bonus video: