AFD SE NADA NOVOM USPJEHU

Partiji Angele Merkel prijeti novi neuspjeh: CDU ostaje izvan vlasti u Berlinu?

CDU je dugo bila slaba u Berlinu, ali još jedan loš izborni rezultat mogao bi da poveća politički pritisak na njemačku kancelarku, navodi AP
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2016. 14:32h

Konzervativna partija njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU) mogla bi da ostane izvan gradskih vlasti u Berlinu poslije izbora ovog vikenda, dok se nova nacionalistička partija (AfD) nada još jednom uspjehu na račun tradicionalnih političkih snaga.

U nedjelju će u Berlinu biti održani izbori za pokrajinski parlament, dvije sedmice pošto je na izobrima u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija Merkelina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) završila na trećem mjestu, iza desničarske, antiimigrantske partije Alternative za Njemačku (AfD).

CDU je dugo bila slaba u Berlinu, ali još jedan loš izborni rezultat mogao bi da poveća politički pritisak na njemačku kancelarku, navodi AP.

Rezultati u Meklenburgu uticali su na njene saveznike u Bavarskoj, Hrišćansko-socijalnu uniju, da se založe za oštriju politiku prema izbjeglicama, a taj unutrašnji spor ne pomaže rejtinzima konzervativaca.

Na izborima u Berlinu, gdje živi 3,5 miliona ljudi, veliki značaj imaće lokalna pitanja, kao što su neefikasna birokratija, višegodišnje odlaganje otvaranja novog aerodroma i stopa nezaposlenosti od 9,7 odsto, znatno veća od nacionalnog prosjeka od 6,1 odsto.

CDU je u Berlinu, koji ima status pokrajine, manjinski partner Socijaldemokratske partije, iz čijih je redova gradonačelnik Mihael Miler.

Miler je rekao da želi, ako pobijedi na izborima, da napusti aktuelnu koaliciju i da formira savez s više ljevičarskim partijama.

Istraživanja pokazuju da vladajuće partije možda neće zajedno osvojiti većinu u berlinskom parlamentu, koji bira gradonačelnika.

Podrška socijaldemokratama bi, prema anketama, mogla da opadne na 24 odsto, sa 28,3 odsto osvojenih glasova prije pet godina, dok bi CDU mogla da dobije 19 odsto glasova, u odnosu na 23,3 odsto na prethodnim izborima. Iza njih bi bile opozicione partije Zeleni i Ljevica.

AfD, osnovana prije tri godine, mogla bi na izborima u Berlinu da dobiju podršku 15 odsto birača, pokazuju istraživanja.

Miler je u četvrtak na svom profilu na Fejsbuku napisao da bi podrška AfD-u od 10 do 14 odsto "u cijelom svijetu bila posmatrana kao znak povratka desnice i nacista u Njemačkoj".

Izbori u Berlinu održavaju se oko godinu dana prije izbora za parlament Njemačke, na kojima se očekuje da će Angela Merkel pokušati da dobije četvrti mandat.

Preporučujemo za Vas