Merkel: Neće biti promjene sporazuma o Bregzitu, mogli bi razmisliti o dodatnim garancijama

"Naravno, i mi imamo svoje principe i ne vidim da možemo ponovo da promijenimo ovaj sporazum o povlačenju (Velike Britanije). Možemo, naravno, razgovarati da li bi moglo da bude dodatnih garancija, ali 27 (preostalih) članica biće veoma ujedinjene po tom pitanju", navela je njemačka kancelarka
121 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej i Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters
Tereza Mej i Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da lideri Evropske unije (EU) neće promijeniti sporazum s Velikom Britanijom o Bregzitu, ali da bi mogli da razmisle o "dodatnim garancijama".

Po dolasku na samit EU u Briselu, Merkel je rekla da je veoma dobra vijest to što je britanska premijerka Tereza Mej dobila podršku poslanika svoje Konzervativne stranke na unutarpartijskom glasanju o povjerenju u njeno vođstvo.

Merkel je upozorila da ne treba očekivati previše kompromisa od EU, navodeći da je "veoma dobro ispregovaran" sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije za koji Mej nastoji da obezbijedi podršku britanskog parlamenta.

"Naravno, i mi imamo svoje principe i ne vidim da možemo ponovo da promijenimo ovaj sporazum o povlačenju (Velike Britanije). Možemo, naravno, razgovarati da li bi moglo da bude dodatnih garancija, ali 27 (preostalih) članica biće veoma ujedinjene po tom pitanju", navela je njemačka kancelarka.

Ona je dodala da EU želi "veoma, veoma dobre odnose" s Londonom poslije povlačenja Velike Britanije iz Unije.

Kurc: Želimo da izbjegnemo scenario u kome sporazuma neće biti

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da se sa Velikom Britanijom može razgovarati o budućim odnosima i boljoj interepretaciji već postojećeg dogovora o razlazu, ali da neće biti novih pregovora o Bregzitu.

”Želimo da izbjegnemo scenario u kome sporazuma neće biti. Mislim da je dogovor koji imamo dobar i neće biti novih pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva”, kaže Kurc.

On je ocijenio da i EU i Britanija ”žele isto”, a to je ”bolja interpretacija dogovorenog” povlačenja Velike Britanije iz EU, kao i ”razgovori o njihovim budućim odnosima”.

Rute: Na samitu u Briselu postići razjašnjenje i demistifikaciju mjere ”zaštitne mreže”

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas da je nemoguće ponovo otvoriti raspravu o sporazumu o razdruživanju EU i Britanije, prenosi Tanjug.

Rute je rekao da lideri EU i britanska premijerka Tereza Mej treba da na samitu u Briselu postignu ”razjašnjenje i demistifikaciju” mjere ”zaštitne mreže”.

”Večeras moramo da dobijemo objašnjenje o zaštitnoj mreži. U Britaniji svi misle da je ta mjera neizbježna, ali niko ni u EU ne želi da pokrene zaštitnu mrežu je to loše i za EU i UK”, izjavio je Rute.

On je objasnio da je je tzv ”zaštitna mreža ” dogovorena kako bi se uredila sitiuacija na granici Sjeverene Irske i Irske ukoliko se do 2022. godine ne postigne sporazum o budućim odnosima Unije i Britanije.

„Velika Britanija je odlučila da napusti EU. Tereza Mej je ispregovarala sporazum o povlačenju. Nema ništa novo na stolu oko čega bi moglo da se pregovara samo da se dobije demistifikacija i razjašnjenje pitanja zaštitne mreže”, kaže Rute.

On je ponovio da je postignuti sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU ”najbolji i jedini mogući” i da se od samita EU očekuje ”samo pojašnjenje” oko mera zaštitne mreže i zašto ”niko ne želi da je pokrene”.

Bonus video: