Porošenko: Sve teže obezbjeđujemo podršku Zapada, moguća ruska invazija punih razmjera

"Ukrajini će i dalje biti potrebna snažna međunarodna podrška u borbi protiv ruske agresije", rekao je Porošenko, otvarajući septembarsko zasijedanje ukrajinskog parlamenta
60 pregleda 10 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 12:59h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je Ukrajini sve teže da obezbijedi zapadnu podršku za svoju borbu protiv, kako je naveo, ruske agresije i upozorio da se ne može isključiti mogućnost "ruske invazije punih razmjera", javio je Rojters.

"Ukrajini će i dalje biti potrebna snažna međunarodna podrška u borbi protiv ruske agresije", rekao je Porošenko, otvarajući septembarsko zasijedanje ukrajinskog parlamenta.

Međutim, kako je ukazao, obezbjeđivanje te podrške postaje sve teže za ukrajinske diplomate "zbog različitih objektivnih i subjektivnih faktora".

Prema Porošenkovim riječima, unutrašnju snagu Evrope na probu stavljaju spoljna pitanja kao što su migrantska kriza i ekstremistički napadi.

On je upozorio da bi na izborima 2017. na površinu mogle da isplivaju političke snage koje bi bile spremnije na kompromis sa Kremljom kad je riječ o preuzimanju vlasti, navodi britanska agencija.

Ulazak u NATO ostaje strateški cilj Ukrajine, rekao je Porošenko.

On je rekao da je Kijev dostigao nivo saradnje bez presedana sa zemljama članicama Alijanse.

Ukrajina izražava želju da postane članica NATO od kada je formirana prozapadna vlada posle narodne pobune u februaru 2014, ruskog pripajanja Krima narednog mjeseca i početka sukoba na separatističkom istoku zemlje u kome je poginulo više od 9.500 ljudi.

Prema anketi koju je između maja i juna sproveo Medjunaordni institut za sociologiju u Kijevu 43,9 odsto ispitanika podržavaju ulaza u NATO, a 38 odsto je protiv.

NATO izražava podršku Ukrajini ali ne govori o konkretnom primanju te bivše sovjetske republike u svoje članstvo, od čega strahuje Rusija. Moskva stalno osuđuje NATO zbog približavanja njenim granicama.

U Ukrajini se posljednje dvije godine vodi sukob između oružanih snaga i proruskih separatista, za koje Kijev i Zapad smatra da vojno podržava Rusija, što Moskva demantuje.

Bonus video: