Levada proglašena stranim agentom u Rusiji

Centar je "uključen u registar nekomercijalnih organizacija koje ispunjavaju funkcije stranog agenta", saopštilo je Ministarstvo pravde, prenosi agencija Beta.
0 komentar(a)
Moskva, Foto: Shutterstock
Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2016. 07:34h

Levada centar, jedina nezavisna agencija za istraživanje javnog mišljenja u Rusiji, danas je registrovana kao "strani agent" što je kontroverzni naziv koji se u Rusiji daje nevladinim organizacijama koje primaju strana sredstva.

Centar je "uključen u registar nekomercijalnih organizacija koje ispunjavaju funkcije stranog agenta", saopštilo je Ministarstvo pravde, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo je dodalo da je donijelo tu odluku poslije kontrole u centru Levada.

Direktor centra, Lev Gudkov rekao je da su posljedice te odluke jako loše.

"Mi ne možemo da radimo pod tim uslovima. To znači kraj nezavisnih socioloških istraživanja", rekao je on i dodao da to de facto znači da je uspostavljena politička cenzura i to uoči parlamentarnih izbora 18. septembra.

Sredstva iz inostranstva

Centar koji uživa ugled u Rusiji i inostranstvu kao nezavisna i ozbiljna ustanova, formirao je 2003. godine Juri Levada koji je umro tri godine kasnije.

Rusija je 2012. godine donijela zakon kojim se nevladine organizacije koje primaju sredstva iz inostranstva i vode "političku aktivnost", obavezuju da se registruju kao "strani agenti" i da se kao takvi predstavljaju u svojim komunikacijama i aktivnostima.

Izraz "strani agent" primjenjivan je u vrijeme Staljina za stvarne ili pretpostavljene neprijatelje, ali su ga sovjetske vlasti koristile i tokom 1970-ih i 1980-ih za disidente, optužene da ih plaćaju sa Zapada.

U maju ove godine taj zakon je dopunio predsjednik Vladimir Putin još jednom odrednicom, da strane organizacije aktivne u Rusiji mogu biti proglašene "nepoželjnim". One zatim mogu biti zabranjene, bilo da se radi o nevladinim organizacijama, fondacijama ili firmama.

Blizu stotinu nevladinih organizacija je do sada označeno kao "strani agent", među njima mnoge koje se bave ljudskim pravima, ali ima i udruženja ekologa i grupa fotografa-amatera.

Bonus video: