Francuski predsjednik za globalizaciju, ali regulisanu

Oland se izjasnio protiv trgovinskih dogovora u kojima se ne poštuju prava radnika
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 16:10h

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da želi da drugi svjetski lideri bolje regulišu svjetsku privredu da bi se zaštitili radnici i životna sredina.

U objavi na Fejsbuku danas u kojoj je iznio svoje ciljeve za samit G-20 u Hangdžuu u Kini, Oland je napisao da je "uloga Francuske da doprinese u regulisanju planete".

"Naša zemlja odbija globalizaciju bez pravila, gdje se socijalni modeli nadmeću jedan protiv drugog i umanjuju, gdje raste nejednakost i gdje su ugroženi prava intelektualnog vlasništva i prema tome kulturnog diverziteta", napisao je socijalistički lider.

U obraćanju novinarima u Hangdžuu Oland je rekao da su njegovi prioriteti koje će iznijeti na ovom skupu, što brža ratifikacija međjunarodnog sporazuma o klimi postignutom u Parizu, borba protiv finansiranja terorizma i borba protiv fiskalnih rajeva.

Oland se izjasnio protiv trgovinskih dogovora u kojima se ne poštuju prava radnika. On je pozdravio SAD i Kinu, dva najveća zagađivača, zbog toga što su ratifikovale Pariski sporazum o klimi i rekao da će se zalagati za izdavanje "zelenih" obveznica na samitu G-20 koje će podržavati ekološki održive investicije.

"Francuska jeste za globalizaciju, ali pod uslovom da je regulisana, da postoje principi, norme, posebno za ekologiju, i za socijalna pitanja", rekao je Oland.

Bonus video: