Danska: Nema dokaza da je oružani napad u Kopenhagenu izvršila Islamska država

Policija je napadača identifikovala kao Mešu Hodžića, državljanina Danske porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je navodno bio simpatizer islamskih ekstremista, navodeći međutim da ne vjeruju da je to imalo uticaj na napad
333 pregleda 2 komentar(a)
Kopenhagen, Kristijanija, Foto: Reuters
Kopenhagen, Kristijanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 16:01h

Danska policija saopštila je danas da nema dokaza da je oružani napad u četvrti Kristijanija u Kopenhagenu, poznatoj po uličnoj prodaji droge, naredila ekstremistička organizacija Islamska država.

Novinska agencija Amak, bliska Islamskoj državi, prenela je u petak, 2. septembra saopštenje u kojem je navedeno da je napadač bio "vojnik" te organizacije koji je "sproveo operaciju odgovarajući na poziv da se napadnu koalicione države".

Međutim zvaničnik policije u Kopenhagenu je rekao da vlasti ne smatraju da je "to bio napad koji je naredila Islamska država", ne želeći dalje da komentariše.

Napadač (25) je u gradskoj četvrti Kristijanija iznenada zapucao na policajce tokom rutinske kontrole u zoni poznatoj po uličnoj prodaji droge i jednog pogodio u glavu, a drugog u nogu, da bi kasnije i sam bio teže ranjen tokom akcije hapšenja južno od Kopenhagena.

Policija je napadača identifikovala kao Mešu Hodžića, državljanina Danske porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je navodno bio simpatizer islamskih ekstremista, navodeći međutim da ne vjeruju da je to imalo uticaj na napad.

Sukobe policije i dilera koji otvoreno prodaju hašiš u toj autonomnoj zajednici ima od kada su hipici 1971. zauzeli napuštene kasarne.

Bonus video: