Majka Tereza proglašena sveticom

"Malenoj rastom, velikoj u vjeri, majci Terezi je povjerena misija širenja božje ljubavi prema čovječanstvu, posebno za najsiromašnije. Kanonizacija je prilika da se ugledamo na junakinju hrišćanstva i izuzetan uzor hrišćanskog života"
10 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2016. 09:25h

Majku Terezu, koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je sveticom na misi koju je na Trgu svetog Petra u Rimu pratilo oko 100.000 vjernika.

"Proglašavamo blagoslovenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na listu svetaca, nalažući da bude poštovana od cijele crkve", kazao je papa Franjo.

Majka Tereza, misionarka koji je veći dio života provela pomažući siromašnima u Kalkuti, umrla je 5. septembra 1997. u 87. godini od srčanog udara. Nobelovu nagradu za mir je dobila 1979. godine za humanitarni rad.

Rođena je 26. avgusta 1910. godine kao Agnes Gondža Bojadži u Skoplju.

Postala je opatica sa 16 godina, priključivši se redu u Irskoj, a dvije godine kasnije je dobila ime majka Tereza.

U Indiju se preselila 1929. godine, a blaženom je proglašena 2003. u Rimu.

Godine 1946. osnovala je red "Misionarke milosrđa", koji sada u više od 130 zemalja broji 4.500 sestara. Pet godina kasnije dobila je i državljanstvo Indije.

Skoro pola vijeka je majka Tereza u Kalkuti i drugim djelovima svijeta pomagala siromašnima, bolesnima, siročićima.

Papa ju je proglasio sveticom pošto je Vatikan priznao dva čuda - oba povezana sa izlječenjem bolesnih - jedno u Indiji, drugo u Brazilu.

Krajem 2002. godine, Vatikan je priznao da je jedna žena iz Indije, koja je imala tumor stomaka, izliječena pošto se molila majci Terezi.

Tada je papa Jovan Pavle žeieo da zaobiđe proces beatifikacije i odmah je proglasi sveticom, ali su ga od toga odvratili kardinali.

Put ka definitvnoj kanonizaciji majke Tereze otvorio je prošle godine u decembru papa Franjo priznavši drugo čudo - ozdravljenje Brazilca koji se 2008. godine oporavio od teške infekcije mozga.

Nobelov odbor je u obrazloženju nagrade naveo da su "oni najusamljeniji, najjadniji i umirući u njenim rukama dobili saučešće i milosrđe utemeljeno na poštovanju prema čovjeku".

Kada je primala Nobelovu nagradu za mir, majka Tereza je rekla: "Nisam dostojna", podsjetio je Rojters.

Britanska agencija napominje da se majka Tereza i tokom života i poslije smrti suočavala s kritikama, ali ipak među katolicima živi kao simbol saosjećajnosti koja je pružala utjehu bolesnima i ljudima na samrti.

Majka Tereza je bila sitne, krhke građe i nosila je bijeli sari s plavim porubom.

"Malenoj rastom, velikoj u vjeri, majci Terezi je povjerena misija širenja božje ljubavi prema čovječanstvu, posebno za najsiromašnije. Kanonizacija je prilika da se ugledamo na junakinju hrišćanstva i izuzetan uzor hrišćanskog života", saopštio je Vatikan.

Galerija

Bonus video: