Merkel: Njemci ne trpe novčano zbog pomoći izbjeglicama

"Prije godinu dana nije bilo riječi o otvaranju granice za sve, već o tome da se granice ne zatvore za one koji su nam došli preko Mađarske, pješice, i preko im je bila potrebna pomoć", rekla je Merkel "Bildu"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2016. 13:10h

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija se konzervativna stranka suočava sa mogućim porazom na sjutrašnjim izborima u njenoj pokrajini, odbacila je danas optužbe antiimigrantski nastrojenih kritičara da njena vlada manje troši na Njemce zbog velikog priliva izbeglica, javlja Rojters.

Merkel je, u intervjuu za današnje izdanje lista "Bild", snažno branila odluku koju je donela prije godinu dana da otvori vrata stotinama hiljada izbjeglica koje su većinom bježale od sukoba na Bliskom istoku.

"Nismo nikome u Njemačkoj smanjili novčana primanja kao rezultat toga što pružamo pomoć izbjeglicama. Zapravo smo u nekim oblastima zabilježili socijalna poboljšanja", rekla je njemačka kancelarka.

Ona je istakla da Njemcima ništa nije oduzeto.

"I dalje postižemo naš veliki cilj održavanja i poboljšanja kvaliteta života u Njemačkoj", rekla je Merkel, dan pred ključno glasanje u istočnoj pokrajini Meklenburg-Forpomern.

Zbog velikog priliva izbjeglica i migranata, popularnost Merkelove je opala na najniži nivo u proteklih pet godina - na 45 odsto, ali ona nema namjeru da se izvinjava i kaže da bi, kada bi se danas suočila sa istom situacijom, isto postupila.

"Prije godinu dana nije bilo riječi o otvaranju granice za sve, već o tome da se granice ne zatvore za one koji su nam došli preko Mađarske, pješice, i preko im je bila potrebna pomoć", rekla je Merkel "Bildu".

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel je, prema rezultatima anketa, u pokrajini Meklenburg-Forpomern "rame uz rame" sa antiimigrantski nastrojenom Alternativom za Njemačku (AfD), navodi britanska agencija.

Merkel je pozvala glasače na predizbornom skupu u Bad Doberanu, malom gradu u toj pokrajini, da održi na vlasti regionalnu koalicionu vladu desnog centra.

"Trka će biti tijesna. Svaki glas će biti važan", poručila je kancelarka.

Bonus video: